Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška ne bo več prenašala malikovanja rdečih teroristov in morilcev - izgnala bo skrajnega levičarja iz BiH

Deli na:
Hrvaška ne bo več prenašala malikovanja rdečih teroristov in morilcev - izgnala bo skrajnega levičarja iz BiH

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Pristojne hrvaške inštitucije so zavrnile prošnjo Hrvata, ki je državljan Bosne in Hercegovine, za podaljšanje začasnega bivanja na Hrvaškem zaradi več razlogov, med drugim zaradi poveličevanja nekdanjih komunističnih voditeljev, kot je Tito, ter skrajnih levičarskih skupin, predvsem nemške Baader-Meinhof in italijanskih Rdečih brigad.

Hrvaška varnostno-obveščevalna služba (SOA) je ocenila, da predstavlja državljan BiH, ki že več kot desetletje živi na Reki, grožnjo nacionalni varnosti in javnemu redu zaradi svojih objav na Facebooku, je poročal hrvaški novičarski portal index.hr

Oceno SOA je konec septembra povzelo hrvaško ministrstvo za notranje zadeve v pojasnilu odločitve o zavrnitvi prošnje za podaljšanje začasnega bivanja državljana BiH, ki je hrvaške narodnosti.

Kot so utemeljili, "v svojih javnih nastopih opravičuje nasilne in izveninstitucionalne oblike upora in spremembe politične družbene ureditve Republike Hrvaške ter poveličuje zgodovinske osebnosti, ki so bile v pravnomočnih pravosodnih postopkih obsojene na dolgotrajne zaporne kazni zaradi kaznivih dejanj mednarodnega terorizma s skrajno levičarskih ideoloških izhodišč".

Menijo, da lahko takšne objave na družbenih omrežjih povzročijo nasilne reakcije ali kaljenje javnega reda in miru. Navedli so tudi, da državljan BiH nima zadostnih finančnih virov za preživljanje ter je dolžan hrvaški davčni upravi.



Državljan BiH, ki je v pogovoru za index.hr zaprosil za anonimnost, je potrdil, da je na svojem Facebooku pisal s simpatijami o nekdanjem predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu, nekdanjih kubanskih in kitajskih komunističnih voditeljih Fidelu Castru, Ernestu Che Guevari ter Mao Zedongu ter nemški skupini Baader-Meinhof in italijanski Rdeče brigade. Kot je pojasnil, je ob tem jasno navedel, da podpira njihove ideje o družbeni pravičnosti, ne pa tudi metod delovanja.

Rečan že več kot desetletje živi na Hrvaškem, bil pa je poročen s hrvaško veteranko, ki je medtem umrla. Zdaj živi z novo partnerko. Trdi, da je nekdanji pripadnik Hrvaškega obrabnega sveta (HVO), ki je bil med vojno v BiH tamkajšnja hrvaška vojaška organizacija.

V SOA so za index.hr povedali, da niso našli dokazov, da bi bil pripadnik HVO, medtem ko je portal objavil potrdilo HVO iz leta 1993, iz katerega je videti, da je moški opravljal posebne naloge.

Moški je za index.hr pojasnil, da je bil med vojno kot pripadnik HVO zadolžen za pogrešane osebe, med drugim je preiskoval tudi primere, ko so za denar prodajali vojne ujetnike, distribucijo nafte in višino zneskov, ki so jih plačali za napade na položaje sovražnika. Meni, da so ravno ugotovitve iz preiskave razlog za njegov izgon iz Hrvaške. Državo mora zapustiti do konca oktobra.