sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška le dobila mandatarja: Grabar-Kitarovićeva zaupala mandat za sestavo vlade Oreškoviću

Deli na:
Hrvaška le dobila mandatarja: Grabar-Kitarovićeva zaupala mandat za sestavo vlade Oreškoviću

Foto: Reuters

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes podelila mandat za sestavo nove hrvaške vlade dosedanjemu menedžerju v izraelski farmacevtski družbi Teva Tihomirju Oreškoviću, potem ko sta desna Domoljubna koalicija in stranka Most neodvisnih list danes potrdila, da 78 njunih poslancev podpira njegovo kandidaturo.

V kratkem protokolarnem postopku pred novinarji je 49-letni Orešković izročil Grabar-Kitarovićevi seznam z 78 podpisi podpore poslancev za njegov mandat. Nato mu je predsednica zaupala mandat za sestavo 13. hrvaške vlade in sklicala ustanovno sejo sabora za 28. december.

Prvo sejo osmega sklica sabora so prekinili v začetku decembra, potem ko niso uspeli zbrati potrebne večine 76 poslancev za izbiro predsednika parlamenta.

Orešković se je zahvalil poslancem, ki so ga podprli, kot tudi predsednici za imenovanje. Dejal je, da je najbolj pomembno začeti reševati probleme v gospodarstvu. Pričakuje podporo saborske večine in opozicije.

"Vsi smo tu, da bi služili hrvaškim državljanom in da skupaj delamo, da nam bo jutri bolje," je kratko izjavil novi mandatar, ki je dolgo živel in delal v Kanadi, kar se sliši tudi v njegovi hrvaščini.

Na Pantovčak je danes prispel po mandat v družbi predsednikov Mosta in HDZ Boža Petrova in Tomislava Karamarka ter drugih voditeljev strank iz Domoljubne koalicije. Pred tem sta Most in desna koalicija soglašali, da bo Orešković njun nestrankarski in strokovni kandidat za mandatarja.

Na novinarsko vprašanje o demokratični legitimnosti Oreškovića, za katerega je večina hrvaške javnosti prvič slišala danes, je Karamarko odgovoril z besedami, češ kaj pomenijo politične izkušnje, ko gospodarstvo peša. Poudaril je, da gre za enega najbolj uspešnih hrvaških poslovnežev. Dodal je, da bo vlada odprta za vse kakovostne ljudi, ne glede na strankarsko pripadnost.

Orešković bo v skladu s hrvaško ustavo imel 30 dni za sestavo vlade. Če mu to ne bi uspelo v začrtanem roku, bo lahko dobil dodatnih 30 dni ali pa bo predsednica države imenovala novega mandatarja. Če tudi naslednji mandatar v podobnih rokih ne bo uspešen, lahko razpiše predčasne parlamentarne volitve in imenuje začasno nestrankarsko vlado.