moški Dobra karma

To se zgodi, ko spustite prepričanja o tem, kdo ...

Rikki Neave Svet24.si

Je šestletnika zadavil 13-letnik? Golo truplo ...

EQ1YG1GWsAAj0Oi Reporter.si

Miro Haček: Brez največje parlamentarne stranke ...

Sezona oddajanja napovedi za odmero davkov Svet24.si

Afera na občini Šmarješke Toplice, nekdanja ...

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

Anja Baš Njena.si

Slovenska pevka prvič postala mamica

klara-perko Njena.si

Sanjski moški: Klara se je v šovu slekla do ...

Svet

Hosni Mubarak obojen na dosmrtno ječo

Deli na:

Bivšega dolgoletnega egiptovskega voditelja Hosnija Mubaraka, ki ga je februarja lani s položaja odnesla arabska pomlad, je sodišče v Kairu danes zaradi odgovornosti za smrt protirežimskih protestnikov obsodilo na dosmrtno ječo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mubarak je odgovoren za smrt okoli 850 protirežimskih protestnikov med protesti februarja lani, je razsodilo sodišče. Nekdanjega egiptovskega predsednika so že odpeljali za zapahe. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so Mubaraka po obsodbi že odpeljali v bolnico v zaporu Tora v bližini egiptovske prestolnice.

Zaradi smrti demonstrantov je bil danes na dosmrtno ječo obsojen tudi nekdanji egiptovski notranji minister Habib al Adli. Oba obsojena imata pravico do pritožbe na razsodbo. Mubarakov odvetnik Jaser Bar je že napovedal pritožbo. Na vprašanje, ali bo Mubarak s pritožbo uspel, pa je odgovoril: "Zmagali bomo, milijon odstotno."

Predsedujoči sodnik Ahmed Rifat je pred današnjo razsodbo Mubarakovo vladavino opisal kot "30-letno obdobje teme" in "temačno moro", ki so jo z vstajo končali šele Egipčani sami. "Egipčani so od vladarjev mirno zahtevali demokracijo," je poudaril.

Kot je spomnil, Mubarak in al Adli v 18 dneh množičnih protestov nista ustavila pobijanja neoboroženih Egipčanov s strani varnostnih sil.

Je pa sodišče nekdanjega egiptovskega predsednika in njegova dva sinova Alo in Gamala oprostilo obtožb korupcije. Prav tako je razsodilo, da šest visokih varnostnih uslužbencev ni krivih sodelovanja pri smrti protestnikov.

Po izreku kazni je v prostorih policijske akademije, preurejenih v sodno dvorano, prišlo do prerivanja med privrženci in nasprotniki Mubarakovega režima.

Burno je bilo tudi pred stavbo akademije, kjer je bilo mogoče slišati vzklike veselja in zahteve po drugačni sodbi. Svojci žrtev Mubarakovega režima so v znamenje zadovoljstva pokleknili na tla. Nekateri protestniki pa so bili tudi razočarani, saj so upali, da bodo Mubaraku izrekli smrtno kazen. Spet drugi so poudarjali, da je razsodba krivična in so se spopadli z varnostnimi silami.84-letnega Mubaraka so danes v sodno dvorano pripeljali s helikopterjem, nato pa z rešilnim vozilom. Mubarak je cel čas sojenje spremljal s prenosne bolniške postelje, nameščene v jekleni kletki, ob izreku kazni pa ni kazal nobenih čustev.

O njegovem zdravstvenem stanju je bilo veliko polemik, med drugim se je govorilo, da trpi zaradi težav s srcem in zaradi raka, a je ministrstvo za zdravje te informacije zavrnilo.

Mubarakova sinova sta bila pred izrekom sodbe videti bolj negotova, pišejo tiskovne agencije.

Pred akademijo se je danes zbralo več sto ljudi, opremljenih z egiptovskimi zastavami. Zbrani so z vzkliki zahtevali kazen za nekdanjega predsednika. Nekaj jih je imelo s seboj njegovo fotografijo, ki so jo vrgli na tla in jo teptali.

Policija je zavarovala stavbo akademije, da bi preprečila demonstrantom in svojcem žrtev nekdanjega režima, da se približajo Mubaraku.

Številni analitiki so v preteklosti izrazili kritike na račun sodnega procesa kot politične predstave. Opozorili so, da je proces, ki se je začel avgusta lani, potekal prehitro. Preiskovalci so delovali površno, tožilstvo pa je operiralo s šibkimi argumenti, ki niso bili podprti z oprijemljivimi dokazi, menijo kritiki.

Mubarak, ki je trdil, da ni kriv, je prvi arabski voditelj, ki je bil obsojen v domači državi.

loading...
Loading...