slavko ivančič 1 Odkrito.si

Umrla po hudi bolezni, znan Primorec žaluje

miša molk3 Svet24.si

Miša Molk brez dlake na jeziku o Zali in Gašperju

The Work Petisvet.si

Psihoterapija, kakršne kamere še nikoli niso ...

zala kralj, gašper šantl, evrovizija 2019, pesem evrovizije 2019 Svet24.si

Odzivi na slovenski nastop: Pomežikni trikrat, ...

ula furlan Svet24.si

Ima Ula Furlan popravljen nos?

andrej milutinovic Njena.si

Andrej Milutinovič: 'Nikoli ne bi imel debele ...

SoulGreg Artist Njena.si

Sin slovenskega glasbenika izgubil boj z boleznijo...

Svet

Hosni Mubarak obojen na dosmrtno ječo

Deli na:

Bivšega dolgoletnega egiptovskega voditelja Hosnija Mubaraka, ki ga je februarja lani s položaja odnesla arabska pomlad, je sodišče v Kairu danes zaradi odgovornosti za smrt protirežimskih protestnikov obsodilo na dosmrtno ječo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mubarak je odgovoren za smrt okoli 850 protirežimskih protestnikov med protesti februarja lani, je razsodilo sodišče. Nekdanjega egiptovskega predsednika so že odpeljali za zapahe. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so Mubaraka po obsodbi že odpeljali v bolnico v zaporu Tora v bližini egiptovske prestolnice.

Zaradi smrti demonstrantov je bil danes na dosmrtno ječo obsojen tudi nekdanji egiptovski notranji minister Habib al Adli. Oba obsojena imata pravico do pritožbe na razsodbo. Mubarakov odvetnik Jaser Bar je že napovedal pritožbo. Na vprašanje, ali bo Mubarak s pritožbo uspel, pa je odgovoril: "Zmagali bomo, milijon odstotno."

Predsedujoči sodnik Ahmed Rifat je pred današnjo razsodbo Mubarakovo vladavino opisal kot "30-letno obdobje teme" in "temačno moro", ki so jo z vstajo končali šele Egipčani sami. "Egipčani so od vladarjev mirno zahtevali demokracijo," je poudaril.

Kot je spomnil, Mubarak in al Adli v 18 dneh množičnih protestov nista ustavila pobijanja neoboroženih Egipčanov s strani varnostnih sil.

Je pa sodišče nekdanjega egiptovskega predsednika in njegova dva sinova Alo in Gamala oprostilo obtožb korupcije. Prav tako je razsodilo, da šest visokih varnostnih uslužbencev ni krivih sodelovanja pri smrti protestnikov.

Po izreku kazni je v prostorih policijske akademije, preurejenih v sodno dvorano, prišlo do prerivanja med privrženci in nasprotniki Mubarakovega režima.

Burno je bilo tudi pred stavbo akademije, kjer je bilo mogoče slišati vzklike veselja in zahteve po drugačni sodbi. Svojci žrtev Mubarakovega režima so v znamenje zadovoljstva pokleknili na tla. Nekateri protestniki pa so bili tudi razočarani, saj so upali, da bodo Mubaraku izrekli smrtno kazen. Spet drugi so poudarjali, da je razsodba krivična in so se spopadli z varnostnimi silami.84-letnega Mubaraka so danes v sodno dvorano pripeljali s helikopterjem, nato pa z rešilnim vozilom. Mubarak je cel čas sojenje spremljal s prenosne bolniške postelje, nameščene v jekleni kletki, ob izreku kazni pa ni kazal nobenih čustev.

O njegovem zdravstvenem stanju je bilo veliko polemik, med drugim se je govorilo, da trpi zaradi težav s srcem in zaradi raka, a je ministrstvo za zdravje te informacije zavrnilo.

Mubarakova sinova sta bila pred izrekom sodbe videti bolj negotova, pišejo tiskovne agencije.

Pred akademijo se je danes zbralo več sto ljudi, opremljenih z egiptovskimi zastavami. Zbrani so z vzkliki zahtevali kazen za nekdanjega predsednika. Nekaj jih je imelo s seboj njegovo fotografijo, ki so jo vrgli na tla in jo teptali.

Policija je zavarovala stavbo akademije, da bi preprečila demonstrantom in svojcem žrtev nekdanjega režima, da se približajo Mubaraku.

Številni analitiki so v preteklosti izrazili kritike na račun sodnega procesa kot politične predstave. Opozorili so, da je proces, ki se je začel avgusta lani, potekal prehitro. Preiskovalci so delovali površno, tožilstvo pa je operiralo s šibkimi argumenti, ki niso bili podprti z oprijemljivimi dokazi, menijo kritiki.

Mubarak, ki je trdil, da ni kriv, je prvi arabski voditelj, ki je bil obsojen v domači državi.

Loading...