nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hollande Rusiji obljubil plačilo, če ne bodo dostavili ladij mistral

Deli na:
Hollande Rusiji obljubil plačilo, če ne bodo dostavili ladij mistral

Foto: Reuters

Francoski predsednik Francois Hollande je včeraj dejal, da bo Francija plačala Rusiji, če ji ne bo dostavila dveh naprednih vojaških ladij razreda mistral v skladu z več kot milijardo evrov vredno pogodbo, ki jo je Pariz lani zamrznil zaradi vloge Rusije v ukrajinskem konfliktu.

Hollande, ki se bo v petek v Erevanu ob obeležitvi 100. obletnice genocida nad Armenci sešel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je s tem nakazal, da obstaja možnost, da vojaških ladij Moskvi ne bodo dostavili.

"Preučujemo vse predpostavke in za zdaj dostava mistrala ni mogoča," je povedal Hollande po pogovoru z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Tako se je odzval na izjave Putina, ki je pred dnevi dejal, da Moskva ne bo zahtevala velikih kazni, če Francija ne bo izpolnila pogodbe, ki sta jo državi sklenili leta 2011, da pa bo moral Pariz vrniti Moskvi denar, ki ga je že plačala. Moskva je sicer v preteklosti grozila Parizu z visokimi kaznimi, če ne bo spoštovala pogodbe.

Končen izid je sicer še v zraku, saj je Hollande v nedeljo dejal, da z Moskvo "potekajo pogajanja za rešitev krize", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dostavo ladij je Pariz zamrznil septembra lani, ko je EU uvedla sankcije proti Rusiji zaradi vloge v konfliktu na vzhodu Ukrajine. Odločitev je zaostrila odnose med državama.

Hollande in Porošenko sta sicer na skupni novinarski konferenci v Parizu včeraj pozvala k popolni uresničiti mirovnih dogovorov iz Minska o vzhodni Ukrajini, v skupni izjavi pa izpostavila tudi odgovornost Rusije.

"Ne obstaja alternativa tem dogovorom, to je edina pot za vzpostavitev miru in varnosti v moji državi," je poudaril Porošenko, ki je na prvem uradnem obisku v Franciji.

Dogovori iz Minska predvidevajo prekinitev ognja, umik težkega orožja in vzpostavitev tamponske cone med sprtima stranema. Kot je izpostavil Hollande, prekinitev ognja proruski separatisti in ukrajinska vojska praviloma spoštujejo, a še vedno prihaja do incidentov, strani sta tudi umaknili težko orožje, a to orožje je še vedno tam. Zato je izpostavil nujnost uresničitve dogovorov iz Minska v celoti.

Na novinarsko vprašanje, ali bo Francija Ukrajini pomagala z orožjem, pa je dejal, da je Kijev za to ni prosil in da Francija tega ne namerava storiti.

Konflikt na vzhodu Ukrajine je v letu dni zahteval več kot 6000 življenj.