Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hollande: Charlie Hebdo bo živel naprej

Deli na:
Hollande: Charlie Hebdo bo živel naprej

Foto: Reuters

"Charlie Hebdo je živ in bo živel naprej," je ob včerajšnji ponovni izdaji satiričnega tednika - prvi, odkar je bil ta minuli teden tarča najbolj krvavega terorističnega napada v Franciji v zadnjega pol stoletja - poudaril francoski predsednik Francois Hollande.

"Lahko ubiješ može in žene, a nikoli ne moreš ubiti njihovih idej," je tokratno milijonsko izdajo tednika, ki je včeraj pošla v le nekaj urah, komentiral Hollande. Kot je dodal, se je časnik, ki se je v preteklosti spopadala z izgubo bralcev, "danes ponovno rodil".

"To je kultura, ki jo teroristi želijo končati, ker je predrzna, ker je nespoštljiva, ker je svobodna, ker je človeška," je še dejal. Te kvalitete so po besedah predsednika "popolno nasprotje" fundamentalizma in fanatičnosti napadalcev minuli teden.

Gre za prvo izdajo Charlie Hebdoja po tragični sredi, ko sta brata Kouachi med uredniškim sestankom ubila 12 ljudi, med njimi pet karikaturistov in še tri člane uredništva. V Franciji jo tako označujejo kot "izdajo preživelih".

Na tokratni naslovnici tednika je sicer karikatura jokajočega preroka Mohameda z napisom "Je suis Charlie" (Jaz sem Charlie) v rokah, nad njim pa piše "vse je oproščeno".

V Franciji je milijon izvodov, kolikor jih je bilo na voljo, pošlo v le nekaj urah, medtem ko je bila običajna naklada tednika 60.000 izvodov. Zaradi velikega povpraševanja so založniki napovedali, da bodo naklado povečali z načrtovanih treh na pet milijonov izvodov. Prihodki od prodaje bodo šli družinam žrtev.

Hollande je sicer včeraj v letnem nagovoru vojaškim silam na letalonosilki Charles de Gaulle kritiziral mednarodno skupnost, ki da se ni dovolj hitro in odločno odzvala na konflikt v Siriji ter posledično ni preprečila nevarne krepitve skrajnežev.

Kot je povedal, je v Perzijski zaliv napotil omenjeno letalonosilko, ki bo po potrebi sodelovala v letalskih napadih na cilje Islamske države (IS). "Napotitev Charlesa de Gaulla je smiselna, to je simbol naše moči - politične, vojaške, diplomatske," je poudaril in obljubil, da krčenja oboroženih sil ne bo več.

Kot piše nemški Spiegel, bo Francija z napotitvijo letalonosilke na jedrski pogon, ki je praviloma opremljena z okoli 40 letali, postala najpomembnejša partnerka ZDA v mednarodni koaliciji proti IS.