EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

Sonja Plešnar Odkrito.si

Ljubezen po domače - Sonja se je zlomila!

maribor gw Ekipa24.si

Težavam pa kar NI IN NI VIDETI KONCA, ...

Svet

Haiti po umoru predsednika prosi ZDA in ZN za vojaško posredovanje

Deli na:
Haiti po umoru predsednika prosi ZDA in ZN za vojaško posredovanje

Jovenel Moise je mrtev. - Foto: Profimedia

Začasna vlada Haitija je po umoru predsednika Jovenela Moiseja v petek potrdila, da je zaprosila ZDA za vojaško posredovanje zaradi zaščite kritične infrastruktur, dokler se položaj v državi ne stabilizira in ne pripravijo vse potrebno za izvedbo volitev. Haiti je ob ZDA za vojaško oziroma varnostno pomoč zaprosil tudi Združene narode.

Začasni premier Haitija Claude Joseph je v pogovoru za ameriško tiskovno agencijo AP ob tem izrazil razočaranje nad političnimi nasprotniki, ki skušajo izkoristiti predsednikov umor za prevzem politične oblasti. Pri tem je imel v mislih skupino zakonodajalcev, ki so izrazili podporo predsedniku razpuščenega senata Haitija Josephu Lambertu kot začasnemu predsedniku države in Arielu Henryju, ki ga je Moise pred smrtjo določil za premierja. Josepha je Moise odpustil.

Načelnik kolumbijske policije, general Jorge Luis Vargas Valencia je medtem sporočil, da so Kolumbijce, ki so bili vpleteni v atentat na haitijskega predsednika, najela štiri podjetja, ki jih ni imenoval. Na Haiti so pripotovali preko Dominikanske republike.

Načelnik policije Haitija Leon Charles pa je povedal, da so aretirali 17 osumljencev za umor predsednika, kar je že tako nestabilno najrevnejšo državo na svetu še bolj destabiliziralo. Poleg Kolumbijcev sta aretirana še dva Američana po rodu s Haitija, ki naj bi napadalcem služila kot prevajalca. Osem osumljencev je še vedno na begu.ZDA so potrdile, da bodo na pomoč Haitiju pri preiskavi poslale agente FBI in uradnike ministrstva za domovinsko varnost. Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je dejala, da bodo odpotovali na Haiti čim prej, ZDA pa bodo še naprej pomagale po svojih močeh. Za zdaj sicer načrtov za napotitev vojske še ni. ZDA so že poslale svoje vojake na Haiti po umoru predsednika Vilbruna Guillaumeja Sama leta 1915.

Preiskovalni sodnik Clement Noel je medijem povedal, da sta haitska Američana povedala, da je skupina najprej nameravala predsednika Moiseja le aretirati, ne pa tudi ubiti. Tožilec iz prestolnice Port au Prince Bed-Ford Claude pa je ukazal preiskavo in zaslišanja vseh predsednikovih varnostnikov. Še vedno ni jasno, kako so zatajili pri svojem delu.

Predsednika so napadalci ustrelili na domu pred zoro v sredo, pri čemer so hudo ranili tudi prvo damo Haitija, ki so jo že prepeljali na zdravljenje v Miami.

Loading...