sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grški parlament potrdil dogovor o pomoči

Deli na:
Grški parlament potrdil dogovor o pomoči

Foto: Reuters

Grški parlament je po dolgotrajni razpravi, ki je trajala vso noč, zjutraj potrdil novi program mednarodne finančne pomoči, poročajo tuje tiskovne agencije. Strogi varčevalni ukrepi, ki jih mednarodni posojilodajalci zahtevajo od Grčije, so razdelili vladajočo Sirizo, vendar je premierju Aleksisu Ciprasu uspelo zagotoviti potrebno podporo.

Dogovor o pomoči je v 300-članskem parlamentu podprlo 222 poslancev. Od 162 koalicijskih poslancev je dogovor podprlo le 118 poslancev, potrditev dogovora pa ne bi bila mogoča brez podpore opozicijskih poslancev. S tem je Cipras v parlamentu izgubil minimalno potrebno večino v parlamentu, ki je pri 120 poslancih.

Cipras naj bi tako po poročanju nemške tiskovne agencije dpa vlado vodil do potrditve prve tranše nove pomoči državi, nato pa naj bi prišel pred poslance po zaupnico. To naj bi se zgodilo okoli 20. avgusta, ko mora država poplačati 3,2 milijarde evrov obveznosti na podlagi grških državnih obveznic v lasti Evropske centralne banke (ECB).

Cipras je v razpravi poslance pozval, naj potrdijo dogovor in "zagotovijo državi možnost preživetja in nadaljnjega boja", je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Dogovor bo po njegovih besedah državi omogočil, da konča obdobje gospodarske negotovosti.

Premier je opozoril, da bi nemški predlog, da se Grčiji raje zagotovi premostitveno posojilo kot nov paket pomoči, "vrnitev v krizo brez konca". Ostale članice območja evra je pozval, naj ne pristanejo na alternativno rešitev, ki jo predlaga Nemčija.

Ocenil je, da je njegova vlada prevzela odgovornost za nadaljevanje boja, namesto da bi storila "samomor in potem razlagala okrog, da ni pošteno, da se je morala ubiti".

Spregovoril je tudi o razkolu v lastni stranki, ki je posledica dogovora o pomoči, ki ga nekateri poslanci Sirize zavračajo. Poslance je posvaril, da bo v primeru nadaljevanja upora prisiljen sklicati predčasne volitve. Po neuradnih informacijah iz njegovega kabineta pa naj bi Cipras po prejetju prve tranše pomoči šel po zaupnico v parlament.

Finančni minister Evklid Cakalotos je poslancem že v četrtek dejal, da mora v v Bruselj na zasedanje finančnih ministrov območja evra priti s soglasjem parlamenta o tretjem programu pomoči.

O programu, ki bo po napovedih težak 85 milijard evrov, bodo danes popoldne v Bruslju razpravljali tudi finančni ministri območja evra. V Bruslju sicer poudarjajo, da dokončna potrditev programa pred prihodnjim četrtkom, ko mora Grčija Evropski centralni banki vrniti 3,4 milijarde dolga, ni gotova. Na mizi je tako še vedno tudi možnost, da bi Grčiji odobrili nova premostitvena sredstva.

Grške banke, ki so bile zaprte tri tedne, naj bi sicer po navedbah grške vlade po odobritvi pomoči nemudoma prejele 10 milijard evrov in bile do konca leta dokapitalizirale.

Pomoč bodo morali odobriti tudi parlamenti nekaterih članic območja evra. V četrtek je soglasje k pomoči že podala Finska. Finski finančni minister Alexandre Stubb je pojasnil, da bi lahko, če bo dogovor o pomoči tudi zares sklenjen, prva tranša pomoči Grčiji lahko dosegla od 26 do 43 milijard evrov.