sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grške oblasti silovito proti Zlati zori, v priporu že več članov vodstva

Deli na:
Grške oblasti silovito proti Zlati zori, v priporu že več članov vodstva

Foto: Reuters

Sodišče v Atenah je za vodjo skrajno desne grške stranke Zlata zora Nikosa Mihaloliakosa včeraj v zgodnjih jutranjih urah odredilo pripor. Odločitev je sprejelo po več kot šesturnem zaslišanju v Atenah, na katerem je prvi mož stranke zanikal obtožbe organizacije delovanja kriminalne združbe in jih označil za politično motivirane.

Zvečer so po poročanju grškega radija v zapor poslali tudi podpredsednika stranke Kristosa Papasa. Skupno so se sedaj za zapahi poleg obeh imenovanih znašli še poslanec stranke, funkcionar stranke in domnevni krivec za umor levičarskega glasbenika, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grška policija je proti Zlati zori začela posredovati minuli konec tedna po napetostih, ki so izbruhnile zaradi omenjenega umora. Umor naj bi zagrešil podpornik Zlate zore. Policija je aretirala okoli 20 ljudi, vključno z Mihaloliakosom in petimi poslanci njegove stranke.

Že v sredo je sodišče štiri poslance Zlate zore obtožilo sodelovanja v kriminalni združbi. Tri so izpustili na prostost, za enega pa je preiskovalni sodnik odredil pripor. Vsi so obtožbe zanikali.


Kot je po odreditvi pripora dejal Mihaloliakos, mu je "žal za umor" glasbenika. "Obsojam umor, kot tudi obsojam nasilje na splošno. Nisem nacist," je zatrdil 56-letni matematik.

Policija mu je po odločitvi sodišča nadela lisice in ga odpeljala v zapor z visoko stopnjo varovanja Koridalos, medtem ko je v bližini protestiralo več sto njegovih podpornikov, vključno z njegovo soprogo.

Stranka Zlata zora, ki svoj program gradi na sovraštvu do tujcev, je na volitvah leta 2012 dobila sedem odstotkov glasov in ima v 300-članskem grškem parlamentu 18 poslancev.

Stranka zanika vse obtožbe in trdi, da je žrtev političnega pregona, katerega namen je zajeziti rast njihove podpore pred lokalnimi volitvami prihodnje leto.