Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grki na današnjih volitvah pred izbiro za ali proti evru

Deli na:
Grki na današnjih volitvah pred izbiro za ali proti evru

Foto: Reuters

Grke danes čakajo verjetno najpomembnejše volitve po drugi svetovni vojni. Na njih morajo dati namreč svojim politikom jasno vedeti, katero pot naj ubere njihova država - naj vztraja pri mednarodni pomoči in v območju skupne evropske valute ali pa naj preneha z odplačevanjem dolgov in se skuša nato iz krize izkopati sama.

Grki so na volišča znova vabljeni, potem ko na parlamentarnih volitvah 6. maja nobena politična stranka ni dobila absolutne večine in so vsi poskusi oblikovanja koalicije propadli.

Opazovalci tudi za danes napovedujejo predvsem tesen boj med konservativno Novo demokracijo pod vodstvom ekonomista Antonisa Samarasa ter skrajno levo stranko Siriza. Znova pa naj ne bi uspelo nobeni zbrati absolutne večine.

Po volitvah bodo možni različni scenariji. Še vedno obstaja možnost, da bo proevropskim strankam z Novo demokracijo na čelu uspelo oblikovati vlado. V tem primeru bi do vratu zadolžena Grčija ostala na dosedanji pot mednarodne pomoči, čeprav se obetajo nova pogajanja za omilitev pogojev zanjo.

Če bo nasprotno vlado oblikovala Siriza z ostalimi levimi silami, čaka državo skoraj zagotovo takojšen bankrot, sčasoma pa najverjetneje še izstop iz območja evra. Siriza namreč napoveduje enostransko razglasitev nezmožnosti odplačevanja javnega dolga in odpravo bolečega varčevalnega programa, ki je bil pogoj za milijardno pomoč iz tujine.

Volišča so se odprla ob 6. uri po srednjeevropskem času, ob sedmih po grškem, zaprla se bodo 12 ur kasneje. Takoj po zaprtju bodo objavljeni izidi vzporednih volitev.