danny Dobra karma

Slavni vedeževalec po dolgoletnem molku končno ...

horoskop_znaki Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 21. septembra

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

michael schumacher Svet24.si

Razkrito, v kakšnem stanju je Michael Schumacher

Matej Tonin Necenzurirano

Za življenja gre? Ne, za vojaške helikopterje.

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

rene visoka resolucija Njena.si

Rene iz Kmetije zaljubljen v talentko Anjo

Svet

Grki na današnjih volitvah pred izbiro za ali proti evru

Deli na:
Grki na današnjih volitvah pred izbiro za ali proti evru

Foto: Reuters

Grke danes čakajo verjetno najpomembnejše volitve po drugi svetovni vojni. Na njih morajo dati namreč svojim politikom jasno vedeti, katero pot naj ubere njihova država - naj vztraja pri mednarodni pomoči in v območju skupne evropske valute ali pa naj preneha z odplačevanjem dolgov in se skuša nato iz krize izkopati sama.

Grki so na volišča znova vabljeni, potem ko na parlamentarnih volitvah 6. maja nobena politična stranka ni dobila absolutne večine in so vsi poskusi oblikovanja koalicije propadli.

Opazovalci tudi za danes napovedujejo predvsem tesen boj med konservativno Novo demokracijo pod vodstvom ekonomista Antonisa Samarasa ter skrajno levo stranko Siriza. Znova pa naj ne bi uspelo nobeni zbrati absolutne večine.

Po volitvah bodo možni različni scenariji. Še vedno obstaja možnost, da bo proevropskim strankam z Novo demokracijo na čelu uspelo oblikovati vlado. V tem primeru bi do vratu zadolžena Grčija ostala na dosedanji pot mednarodne pomoči, čeprav se obetajo nova pogajanja za omilitev pogojev zanjo.

Če bo nasprotno vlado oblikovala Siriza z ostalimi levimi silami, čaka državo skoraj zagotovo takojšen bankrot, sčasoma pa najverjetneje še izstop iz območja evra. Siriza namreč napoveduje enostransko razglasitev nezmožnosti odplačevanja javnega dolga in odpravo bolečega varčevalnega programa, ki je bil pogoj za milijardno pomoč iz tujine.

Volišča so se odprla ob 6. uri po srednjeevropskem času, ob sedmih po grškem, zaprla se bodo 12 ur kasneje. Takoj po zaprtju bodo objavljeni izidi vzporednih volitev.

Loading...