386253406_17923812026784758_2766310914979407498_n Svet24.si

V Postojni pogrešano osebo našli mrtvo

Sinji lebduh Svet24.si

V Sloveniji opazili zelo redko vrsto ptice

Irena Šinko Necenzurirano

Zadnji razpis ministrice Šinko: za svetovalca ...

cerkev Reporter.si

Duhovnik naj bi se zaljubil v zdravnico: zaradi ...

doncic porsche Ekipa24.si

Se šali?! Kek razkril, da je za noro ceno na ...

nejc-krevs Odkrito.si

Nejc Krevs: BLIŠČ IN BEDA

ante simundza maribor Ekipa24.si

Ante Šimundža bo debitiral na tekmi z Muro, o ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Greta Thunberg ni več šolarka

Deli na:
Greta Thunberg ni več šolarka

Donald Trump in Greta Thunberg - Foto: splet

Švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg je končala srednjo šolo, s tem pa končuje tudi tedenske petkove "šolske stavke", ki so pred leti sprožile svetovno podnebno gibanje. Vendar bo, kot je zatrdila danes, nadaljevala tedenske proteste. Pri tem se je pridružila pozivu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pri obsodbi ruskega ekocida.

"Danes zaključujem šolanje, kar pomeni, da ne bom več mogla stavkati za podnebje," je danes tvitnila 20-letna Thunberg.

"To je zame zadnja šolska stavka," je zapisala na Twitterju, ob tem pa objavila fotografiji, na katerih je s somišljeniki, ki držijo v rokah transparente s pozivi k ukrepanju za zaščito podnebja.

Ob tem je spomnila na začetke tedenskih podnebnih protestov, ki jih je avgusta 2018 takrat 15-letna sama začela pred parlamentom v Stockholmu, da bi od politikov v državi zahtevala ukrepanje. Ti so se kmalu razvili v mednarodno protestno gibanje Petki za prihodnost, ki so se mu ob petkih pridružili mladi po vsem svetu.

Ob koncu je Thunberg še zapisala, da bo nadaljevala petkove proteste. "Enostavno nimamo druge možnosti, kot da naredimo vse, kar je v naši moči. Boj se je šele začel," je sporočila.


Svet se po njenem še vedno "giblje v napačno smer", kjer je tistim na oblasti dovoljeno, da "žrtvujejo marginalizirane in prizadete ljudi in planet v imenu pohlepa, dobička in gospodarske rasti", je izpostavila Thunberg, ki je ob tem opozorila tudi na nedavno poškodovanje jezu hidroelektrarne Kahovka na jugu Ukrajine, za katerim naj bi stala Rusija.

"Ta ekocid kot nadaljevanje ruske invazije na Ukrajino je še eno grozodejstvo, zaradi katerega svet ostane brez besed," je zapisala.

O posledicah uničenja jezu je s Thunberg kot tudi drugimi podnebnimi aktivisti, mnenjskimi voditelji in mednarodnimi strokovnjaki danes govoril ukrajinski predsednik Zelenski, ki je odgovornost za poškodovanje jezu pripisal Moskvi. Ob tem je poudaril, da je "ekocid grožnja vsem".

Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je kasneje dejal, da je Thunberg izrazila svoje sočutje z Ukrajinci ob okoljski katastrofi in dejala, da je "pripravljena pritisniti na ustrezne mednarodne organizacije", da se odločno odzovejo na katastrofo. Švedska aktivistka je izrazila upanje, da bo "prejela priporočila, kako natančno lahko pomaga", poroča španska tiskovna agencija EFE.

Zelenski je na virtualnem srečanju napovedal tudi ustanovitev mednarodne delovne skupine na visoki ravni "o okoljskih zločinih Rusije" po "katastrofi, ki jo je povzročil človek" v delih province Herson pod ruskim nadzorom. Ta skupina bo utrdila prizadevanja sveta, da bi Rusijo poklicali na odgovornost za ekocid v Ukrajini, je Zelenski objavil na Twitterju.