stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grabar Kitarovićeva odhaja iz Nata, Josipović se vrača na fakulteto

Deli na:
Grabar Kitarovićeva odhaja iz Nata, Josipović se vrača na fakulteto

Foto: Reuters

Novoizvoljena hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je napovedala, da bo v četrtek dala odpoved v zvezi Nato. V Bruslju je bila pomočnica generalnega sekretarja zavezništva za javno diplomacijo. Dosedanji predsednik Ivo Josipović pa je potrdil, da bo po poteku mandata znova profesor na zagrebški pravni fakulteti.

Grabar Kitarovićeva je v torkovem pogovoru za hrvaški program regionalne televizije N1 napovedala, da bo v četrtek v Bruslju odpovedala službo v zvezi Nato, kjer je bila zaposlena od poletja 2011.

Pred začetkom lanske predsedniške kampanje je sicer zamrznila status pomočnice generalnega sekretarja. Njena pogodba o delu je veljavna do julija letos, dolžnost predsednice Hrvaške pa bo prevzela po inavguraciji 18. februarja.

Iz Josipovićevega urada pa so v torek sporočili, da je dosedanji predsednik države začel postopek za vrnitev na delovno mesto profesorja na pravni fakulteti v Zagrebu. Preden je leta 2010 začel predsedniški mandat, je bil zaposlen na katedri za kazensko procesno pravo.

Josipović je že med volilno kampanjo napovedal, da bo po izteku predsedniškega mandata nadaljeval univerzitetno kariero. Njegov petletni mandat se izteče 19. februarja.

V ponedeljek sta se z Grabar Kitarovićevo na Pantovčaku že pogovarjala o podrobnostih pri primopredaji poslov v predsedniškem uradu.

Dosedanji predsednik je tesno izgubil na nedeljskih predsedniških volitvah, potem ko je Grabar Kitarovićeva dobila 1,5 odstotka glasov več.

Hrvaški komentatorji so ugibali, da bo Josipović kljub volilnemu porazu morda nadaljeval politično kariero v SDP, ter špekulirali, da bo skušal od premierja Zorana Milanovića prevzeti položaj predsednika hrvaških socialdemokratov.

Medtem je evropski poslanec iz vrst SDP in nekdanji hrvaški zunanji minister Tonino Picula za televizijo N1 izjavil, da so v stranki potrebne spremembe ter da je pripravljen prevzeti odgovornost za njeno vodenje, če bo članstvo to od njega zahtevalo.

Grabar Kitarovićeva je med drugim še ocenila, da je v preteklosti bolje sodelovala s Piculo kot z Milanovićem. Izrazila je razočaranje, ker ji predsednik hrvaške vlade za razliko od Josipovića in Picule ter predsednika hrvaškega sabora Josipa Leka kot tudi nekaterih drugih vodilnih članov SDP ni čestital za volilno zmago.

Novi hrvaški predsednici je med prvimi čestital slovenski predsednik Borut Pahor, v torek pa je prejela tudi čestitko srbskega premierja Aleksandra Vučića.