Revija Reporter
Svet

Grabar-Kitarovićeva bo poskušala končati krizo vlade in sabora

STA

5. maj. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović se bo danes sestala s predstavniki hrvaških parlamentarnih strank in drugimi poslanci.

Pogovarjali se bodo o krizi v hrvaški vladi in saboru. V Zagrebu se bo danes tudi nadaljevala seja parlamenta, ki so jo prekinili, ko je v četrtek odstopil predsednik sabora Božo Petrov.

Grabar-Kitarovićeva se v okviru svojih ustavnih pooblastil želi pogovarjati s poslanci o aktualnih političnih razmerah, predvsem pa seznaniti z razmerjem moči v hrvaškem parlamentu po razburljivih dogodkih v preteklih dneh.

Opozicija v četrtek ni uspela izglasovati nezaupnice ministru za finance Zdravku Mariću, a se je hkrati pokazalo, da v saboru vlada nima jasne parlamentarne večine, potem ko je stranka Most neodvisnih list izstopila iz vlade.

Po neuspešni nezaupnici je nato odstopil prvi mož sabora Božo Petrov (Most), ki je za politično krizo v državi ostro obtožil premierja Andreja Plenkovića (HDZ). Predsednik hrvaške vlade je prejšnji teden razrešil vse Mostove ministre in državne sekretarje, ker niso soglašali z vladno podporo Mariću.

V saboru bo danes najprej seja odbora za ustavo, poslovnik in politični sistem, ki bo podal mnenje o morebitni kršitvi poslovnika sabora, ker je podpredsednik sabora Željko Reiner (HDZ) po odstopu Petrova na lastno pobudo nadaljeval s četrtkovo sejo parlamenta. Na domnevne nepravilnosti v delu sabora je opozorila največja opozicijska stranka SDP.

Pričakovati je, da bo HDZ predlagala podpredsednika sabora Gordana Jandrokovića za novega predsednika sabora. Za njegovo izbiro potrebujejo večino vseh poslancev na seji.

Opozicijska Hrvaška narodna stranka (HNS) je v četrtek tudi napovedala, da bo vložila pobudo za glasovanje o nezaupnici premierju Plenkoviću, za katero pričakuje podporo vseh opozicijskih strank.