sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Gospodarji sveta: vplivneži, ki prihajajo na vrh skupine Bilderberg

Deli na:
Gospodarji sveta: vplivneži, ki prihajajo na vrh skupine Bilderberg

Foto: Arhiv Reporterja

Skupina močnih in vplivnih ljudi se že več kot pol stoletja sestaja na zaprtih srečanjih. Politiki, menedžerji velikih korporacij in nekdanji šefi obveščevalnih služb se udeležujejo teh srečanj, o čem natančno se pogovarjajo, pa lahko svetovna javnost zgolj ugiba. Nič čudnega, da je vsakoletni vrh skupine Bilderberg vaba za ljubitelje teorij zarot z levega in desnega ideološkega pola.

Da gre za elito, ki vleče vse niti v svetovni politiki in gospodarstvu, ki nastavlja in ruši vlade, povzroča krize, očitajo skupini Bilderberg, ki je tako v družbi iluminatov, prostozidarjev in drugih tajnih kabal mogočnežev, ki naj bi iz zakulisja vladale svetu. Nastavili naj bi in nato zrušili Margaret Thatcher, odobrili naj bi spodkopavanje Slobodana Miloševića in likvidacijo Osame bin Ladna, v sedemdesetih naj bi zakuhali naftno krizo, v tem tisočletju naj bi na kolena spravili Grčijo. Skoraj ni pomembnejšega dogodka zadnjega pol stoletja, ki ga ne bi skušali povezati z njimi.

Omerta skupine Bilderberg

Skupina je bila med drugim opisana kot »ena najbolj skrivnostnih in močnih organizacij, za katero še niste slišali«. A to le ni čisto res. Čeprav se pogovarjajo za zaprtimi vrati, vsakoletno druženje članov skupine Bilderberg pritegne veliko zanimanje medijev. Samo letos je bila v razkošno baročno palačo in hotel Taschenbergpalais v Dresdnu uperjena množica kamer, novinarji pa so pridno poročali o udeležencih zaupnega srečanja, o zgodovini skupine in o molku, v katerega se člani zagrinjajo. Ko bi le vedeli, kaj se dogaja, to bi gotovo naredilo konec teorijam zarote, kajne?

Malo verjetno. Čeprav so skopi s podrobnostmi, udeležencev ne zavezuje popolna omerta ali dolžnost molčanja. Veljajo pravila tako imenovane Chatham House: udeleženci lahko uporabijo pridobljene informacije in javno spregovorijo, o čem se je razpravljalo – ne smejo pa razkriti, kdo je kaj povedal ali koga celo citirati. Med gosti so redno šefi (uredniki in predsedniki uprav) uglednih svetovnih in nacionalnih medijev, ki se ta pravila kar pridno upoštevajo. Konferenca je moderirana in skrbno strukturirana, da kak govorec ne zaide preveč s smeri in krade čas zelo pomembnim in zaposlenim ljudem. Od udeležencev se pričakuje, da bodo kaj prispevali k debati – vabil ne dobijo le zato, da bi samo poslušali. 

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA

Foto: Arhiv Reporterja