baunei, navigacija Svet24.si

Navigacija Google Zemljevidi jih pripelje na ...

2_Pero Lovšin Svet24.si

»Naše dobre volje naj se nalezeta tudi politika ...

ženska Dobra karma

Popolna energijska napoved od 19. do 25. 10. 2019

Festival že tradicionalno gosti Zemono Svet24.si

Kdo so sodobni slovenski graščaki in kako ...

colja1 Odkrito.si

Ženske, pogovarjajmo se o spolnosti!

borut4 Njena.si

Borut priznava: 'Maščevanje je uspelo'

ALEŠOVA POT Njena.si

Aleš po operaciji kože pravi suhec

Svet

Gibraltarska policija aretirala kapitana iranskega tankerja

Deli na:
Gibraltarska policija aretirala kapitana iranskega tankerja

Gibraltar - Foto: arhiv Reporterja

Gibraltarska policija je včeraj aretirala kapitana in prvega častnika iranskega naftnega tankerja Grace 1, ki so ga v začetku meseca zasegle gibraltarske oblasti in za katerega sumijo, da je v Sirijo prevažal surovo nafto in s tem kršil sankcije EU.

Aretacije so izvedli potem, ko so preiskali ladjo ter zaplenili dokumente in elektronske aparate, ki jih zdaj analizirajo, je sporočila policija. Zaslišujejo dva častnika, sicer Indijca, vendar pa za zdaj še niso vložili obtožnic, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil tiskovni predstavnik gibraltarske policije.

Aretirali so ju potem, ko je London včeraj obtožil Teheran, da so iranske ladje v Hormuški ožini v sredo zvečer skušale blokirati enega od britanskih tankerjev in ga zaseči. V Iranu so incident zanikali.

Iranski tanker, dolg 330 metrov, sta gibraltarska policija in carina ob pomoči britanske kraljeve mornarice ustavili 4. julija. "Pridržali smo ladjo in njen tovor," so takrat potrdile oblasti tega britanskega čezmorskega ozemlja.Gibraltarske oblasti lahko tanker po poročanju AFP zadržujejo 14 dni, to je do 19. julija, po tem datumu pa lahko odločitev o zadrževanju ladje podaljšajo do 90 dni.

Iran je v znak nasprotovanja "nezakonitemu zasegu iranskega tankerja" na zagovor poklical britanskega veleposlanika v Teheranu. Iranski predsednik Hasan Rohani pa je v sredo dejal, da se bo Velika Britanija soočila s posledicami.

EU je sankcije proti Siriji uvedla leta 2011, potem ko je tam izbruhnila državljanska vojna. Sankcije veljajo za 277 sirskih uradnikov, vključno z ministri, zaradi njihove vloge pri "nasilni represiji" nad civilisti. Zamrznila je tudi premoženje 72 podjetij in sirske centralne banke v EU. Poleg tega je uvedla embargo na sirsko nafto in omejila investicije v Siriji.

loading...
Loading...