reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Gibraltarju splošne volitve zaradi brexita

Deli na:
V Gibraltarju splošne volitve zaradi brexita

Foto: Reuters

V Gibraltarju, britanskem čezmorskem ozemlju, bodo danes potekale splošne volitve. Zaradi brexita je gibraltarski premier Fabian Picardo volitve, ki so bile predvidene decembra, sklical predčasno, da bi Gibraltar pred odhodom Velike Britanije iz EU imel močno vodstvo. Ankete napovedujejo zmago zavezništvu njegovih laburistov in liberalcev.

Picardo, ki si je leta 2015 zagotovil drugi premierski mandat, je v kampanji pred volitvami poudarjal, da bo Gibraltar v luči brexita, predvidenega za 31. oktober, potreboval odločno in trdno vodstvo. Po njegovem zato "ni modro menjati generala med bitko".

Kot kaže, je volivce prepričal. Glede na najnovejše javnomnenjske raziskave časnika Gibraltar Chronicle bi namreč zavezništvo Picardove Gibraltarske socialistične delavske stranke (GSLP) in Gibraltarske liberalne stranke, ki je na oblasti od leta 2011, danes dobilo 63,5 odstotka glasov in s tem deset od skupaj 17 parlamentarnih sedežev. Opozicijski socialdemokrati naj bi prejeli 21,7 odstotka glasov in s tem šest sedežev, stranka Skupaj Gibraltar pa bi si s 14,1 odstotka zagotovila en poslanski mandat, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Datum volitev v Gibraltarju sovpada z začetkom dvodnevnega vrha EU v Bruslju, ki bi lahko bil zadnja priložnost za nov dogovor med Londonom in Brusljem o brexitu.

Brexit je bil tudi glavna tema predvolilne kampanje, saj v britanskem čezmorskem ozemlju s strahom spremljajo razvoj pogajanj o brexitu. Skupaj z Veliko Britanijo in Severno Irsko bo napreč tudi Gibraltar zapustil unijo. Še posebej bi na Gibraltar vplival izstop Združenega kraljestva brez dogovora.

Premier Picardo sicer vseskozi poudarja, da je Gibraltar pripravljen na kakršno koli obliko brexita in tudi na to, če izstopa ne bo. "EU nočemo zapustiti, a če jo bomo oz. ko jo bomo, bomo na to pripravljeni," je v zadnjih dneh miril 34.000 prebivalcev Gibraltarja.



Tudi morebitne težave z nadzorom na meji, dovoljenji za delo ali uvozom po brexitu bo po mnenju Picarda mogoče rešiti. "Odprli bomo nove trge in možnosti, s katerimi si bomo zagotovili prihodnost na področjih gospodarstva, okolja in politike," je pred dnevi dejal v intervjuju za lokalno televizijo GBC.

Z izjemo obrambne in zunanje politike je Gibraltar samostojen na vseh ostalih področjih, v nasprotju s preostankom Združenega kraljestva tudi ni del carinske unije z EU. Brexit naj sicer ne bi vplival na njegov status. Španija si sicer že dolgo prizadeva, da bi prišel pod njeno suverenost.

Na referendumu o izstopu Velike Britanije iz EU leta 2016 se je več kot 95 odstotkov prebivalcev Gibraltarja izreklo za obstanek v uniji. Picardo po pisanju spletnega biltena Politico napoveduje, da si bo po volitvah prizadeval za drugi referendum o brexitu, s katerim bi po njegovem legitimizirali referendumsko odločitev iz leta 2016.

Gibraltar leži na skrajnem južnem koncu Iberskega polotoka. Pod britansko suverenostjo je od leta 1713, a si ga Španija vedno znova lasti zase. Ima izjemno velik strateški pomen, saj Gibraltarska ožina povezuje Atlantik in Sredozemsko morje ter Evropo in Afriko.

V Gibraltarju se bojijo, da bi v Španiji po volitvah, napovedanih za 10. november, oblikovali desno koalicijo. Politiki dveh španskih desnih strank po navedbah Politica v brexitu namreč vidijo priložnost za to, da bi pridobili suverenost nad Skalo, kot tudi imenujejo Gibraltar.