Tanja Ribič 1 Odkrito.si

Družina Tanje Ribič zaradi Đura v šoku!

horoskop, astrologija Svet24.si

Horoskop za petek, 19. aprila

Luna Petisvet.si

Konec sprenevedanja, na dan prihaja resnica!

tovornjak, delovni stroj, šmarje-sap Svet24.si

FOTO: To je prizorišče včerajšnje nesreče na ...

liridi, nebo, meteorji, meteorski dež, vrh hatu Svet24.si

Ne zamudite prvega letošnjega meteorskega dežja

kolsek natalija 16_1 100 Njena.si

Bi jo prepoznali? Natalija Kolšek v povsem ...

milan Njena.si

Junakom šova Ljubezen po domače podivjali hormoni

Svet

Georga Busha starejšega bodo danes pokopali v Teksasu

Deli na:
Georga Busha starejšega bodo danes pokopali v Teksasu

Foto: Reuters - Mož George ji je pod rušo sledil osem mesecev kasneje.

Nekdanjega predsednika ZDA Georga Busha starejšega bodo po tednu dni pogrebnih slovesnostih danes pokopali v družinsko grobnico v College Pointu na ozemlju univerze Texas A&M, kjer je njegova predsedniška knjižnica. Pred tem bo zjutraj še pogrebna maša v episkopalni cerkvi v Houstonu.

George Bush starejši je umrl v petek star 94 let, njegovo truplo pa so v nedeljo s predsedniškim letalom, ki so ga za to priložnost krstili "Zračna misija 41" prepeljali v Washington. Američani so se lahko od 41. predsednika ZDA potem poslavljali od ponedeljka do srede v rotundi kongresne palače.

Od tam so krsto slovesno prepeljali do Nacionalne katedrale v Washingtonu, kjer je bil državniški pogreb z udeležbo znanih politikov in vseh še živečih nekdanjih predsednikov. Prišla sta tudi predsednik Donald Trump in prva dama Melania Trump.

Glavni govornik je bil 43. predsednik ZDA, pokojnikov sin George Bush mlajši. Po slovesnosti je krsta šla spet nazaj do vojaškega letališča Andrews in nazaj domov v Teksas. V Houstonu je na letališču krsto ter pokojnikovo družino pričakalo okoli 300 povabljenih ljudi, po krajšem pozdravu pa so jo v koloni avtomobilov odpeljali v episkopalno cerkev Sv. Martina, ki jo je pokojnik redno obiskoval.


Pričakalo jo je več tisoč ljudi na čelu z demokratskim županom Houstona Sylvestrom Turnerjem, ki je svoje meščane pozval, naj si v pokojnikovo čast v času žalovanja nataknejo pisane nogavice, po katerih je bil znan in ga bodo z njimi tudi pokopali. Gre za nogavice s simboli zračnih sil, katerih del je bil med drugo svetovno vojno, ko se je na območju Tihega ocena boril proti Japoncem.

Današnje pogrebne maše se bo udeležilo okoli 1200 povabljenih, glavna govornika pa bosta dva. To bosta nekdanji državni sekretar in pokojnikov prijatelj James Baker in vnuk George P. Bush, ki dela kot zemljiški komisar Teksasa.

Krsta bo nato z vlakom krenila na zadnjo pot proti College Pointu. Vagone bo vlekla lokomotiva, ki so jo izdelali leta 2005 in jo krstili "Bush 4141". Bush jo je po izdelavi celo za šalo nekaj časa peljal po tračnicah. Vlak bo peljal iz Houstona dve uri in pol proti College Pointu, kjer bo opravljen prelet 21 vojaških letal, pri čemer se bo eno simbolično odcepilo od formacije.

Georga Busha starejšega bodo položili v grobnico poleg soproge Barbare Bush, s katero sta bila poročena 73 let, vse do letos, ko je nekdanja prva dama ZDA in mati predsednika ZDA umrla. Poleg njiju je v grobu tudi hči Robin, ki je leta 1953 stara tri leta umrla za levkemijo.

Loading...