mh370, malezijsko letalo Svet24.si

Bodo eni največjih skrivnosti letalske industrije...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

squid-game Odkrito.si

Obsojen na smrt, ker je gledal Squid Game

matjaz kek slovenija mm Ekipa24.si

Slovenija ali Dinamo? POGODBA PODPISANA! Zdaj ni ...

Svet

Gadafijevemu sinu v Libiji zavrnili predsedniško kandidaturo

Deli na:
Gadafijevemu sinu v Libiji zavrnili predsedniško kandidaturo

Sejf al Islam Gadafi, sin ubitega diktatorja Moamerja Gadafija. - Foto: Profimedia

Libijska volilna komisija je v sredo zavrnila predsedniško kandidaturo Sejfa al Islama Gadafija, sina ubitega diktatorja Moamerja Gadafija. Zavrnili so 25 od 98 vloženih kandidatur.

Volilna komisija je v torek sporočila, da je za predsedniške volitve, ki bodo predvidoma konec decembra, prejela 98 kandidatur, med njimi dveh žensk.

V sredo je navedla, da so 25 kandidatur zavrnili, ker niso izpolnjevali pogojev. Glede Sejfa al Islama Gadafija so pojasnili, da kandidati ne smejo biti obsojeni za kaznivo dejanje. Gadafijevega sina sicer išče tudi Mednarodno kazensko sodišče (ICC) zaradi domnevnih vojnih zločinov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komisija je medtem odobrila kandidature uporniškega generala Kalife Haftarja, ki nadzoruje vzhod in deloma jug države, nekdanjega notranjega ministra Fatija Bašage in predsednika začasne mednarodno priznane vlade Abdula Hamida Dbeiba.

Končni seznam predsedniških kandidatov bo predvidoma objavljen do začetka decembra, navaja AFP.

Prve neposredne predsedniške volitve v zgodovini Libije bodo 24. decembra. Za oddajo glasu se je registriralo več kot 2,8 milijona od sedmih milijonov prebivalcev.

Libija je že vse od arabske pomladi in padca režima dolgoletnega diktatorja Moamerja Gadafija leta 2011 v popolnem političnem in varnostnem kaosu. Za oblast se borijo številne skupine in frakcije, svoj vpliv pa skušajo širiti tudi druge države v regiji. Libija je poleg tega eno glavnih izhodišč nezakonitih migrantov, ki se skušajo prek Sredozemskega morja prebiti v EU.

Loading...