Rok Povšič Svet24.si

FOTO: Rok je peš odšel od doma, nato pa se je za...

carmen istanbul (3) Svet24.si

Carmen Osovnikar pobegnila v Turčijo

alojz ihan pl3 Svet24.si

Alojz Ihan: Lahko se zgodi, da bo omikron ...

vrtovec kosorok Reporter.si

Sekretarjeva naveza z agentom Udbe: Blaž ...

ekonomska-šola-murska-sobota, šola, šolstvo, dijaki, študij Necenzurirano

Draga mati in foter, pustita me v šolo! #kolumna

Dorangel Vargas Facebook Odkrito.si

GROZLJIVA ZGODBA: Andski Hannibal Lecter

gajser mm Ekipa24.si

NOVA TRAGEDIJA v Avstriji! Športni svet ...

Slovenija

Rok Svetlič vztraja, da ni nikoli govoril o streljanju migrantov

Deli na:
Rok Svetlič vztraja, da ni nikoli govoril o streljanju migrantov

Rok Svetlič - Foto: Bobo

Kandidat za ustavnega sodnika Rok Svetlič je znova zavrnil namigovanja, da naj bi na enem izmed posvetov govoril o streljanju migrantov, ter zatrdil, da teh besed ni nikoli izrekel. V današnji predstavitvi svoje kandidature je še zatrdil, da za njim ne stoji nobena stranka, ceh ali katedra.

Svetlič se je ob predstavitvi svoje kandidature v predsedniški palači odzval na namigovanja, da naj bi lani poleti na posvetu o migracijah in zakonu o tujcih govoril o streljanju migrantov ob nezakonitih prehodih meje. Na to je na družbenem omrežju Twitter namreč minuli teden namignil profesor na ljubljanski pravni fakulteti Saša Zagorc. Kot je razumeti iz Zagorčevega zapisa, naj bi Svetlič dejal, da "mora država, če ne želi ostati postmodernistično mehkužna, za zaščito svoje simbolne vloge gospodarja v skrajnem primeru tudi streljati na migrante ob nezakonitem prečkanju državne meje".

"Teh besed, niti podobnih besed, nisem nikoli izrekel, ne na tem posvetu ne kjer koli drugje," je danes poudaril Svetlič. Prav tako jih ni zapisal v kateri od svojih objav, je dodal. Po njegovih besedah je bilo nasprotno, saj je na posvetu dejal: "Vsaka država, tudi demokratična, tvega, da bo ob nenadni eskalaciji razmer, ko državni organi niso več kos situaciji, uporabila silo, vključno z orožjem."

"Govoril sem o katastrofičnih scenarijih, nisem jih legitimiral, še manj pozival k nastopu katastrofičnega stanja," je še pojasnil na predstavitvi. Ob tem je dodal, da je, nasprotno, pozval k naporom, da so tega stanja ne pride. "Trdno sem namreč prepričan, da če bo prišlo do prvega strela na naši meji, bi to pomenilo konec sveta, kot ga poznamo," je še dejal.

Povedal je še, da je veliko ljudi potrdilo, da spornega stavka na posvetu o migracijah ni izrekel. Ob tem pa se Svetlič "ne more znebiti vtisa, da je bila intervencija izvedena z namenom vplivanja na možnost moje izvolitve". V nekaterih poslanskih skupinah so sicer napovedali, da njegove kandidature ne bo podprla, Svetlič pa je napovedal, da bo danes poslancem poslal pismo, ki jim bo morda spremenilo pogled na situacijo."Sem nekdo, ki nima nikogar za seboj. Ne stranke, ne ceha, ne katedre in ne računa na Twitterju. Delam, kar se mi zdi prav, in sem pri tem pogosto osamljen," je še dejal. Če bo izvoljen za ustavnega sodnika, pa želi "prispevati k temu, da bo vsak človek, še posebej z dna družbe, lahko verjel, da ima v slovenskem pravu zanesljivega zaveznika".

Svetlič je sicer pravni strokovnjak in raziskovalec, predstojnik Pravnega inštituta pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper. Njegovo temeljno raziskovalno področje predstavljajo filozofija prava, etika, ontologija in nemška klasična filozofija.

Rok Svetlič je sicer četrti kandidat za ustavnega sodnika s strani predsednika države Boruta Pahorja. Pred tem so vsi njegovi predlogi ostali brez zadostne podpore v državnem zboru (DZ). Pahor je pretekli teden opravil posvetovanje z vodji poslanskih skupin in ocenil, da bi lahko Svetlič dobil zadostno podporo v DZ, danes pa se je kandidat predstavil v predsedniški palači.

DZ bo o imenovanju Svetliča glasoval na redni seji prihodnji teden, v sredo pa se bo do njegove kandidature opredelila mandatno-volilna komisija.

Loading...