favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francozi volijo predsednika, pričakuje se še drugi krog

Deli na:

V Franciji bo danes potekal prvi krog predsedniških volitev, ki pa po napovedih še ne bo dal zmagovalca. Za položaj se poteguje deset kandidatov, v drugi krog, ki bo 6. maja, pa naj bi se uvrstila sedanji predsednik Nicolas Sarkozy in kandidat opozicijskih socialistov Francois Hollande.

Glede na javnomnenjske raziskave naj bi omenjena v prvem krogu dobila približno enako število glasov - nekaj pod 30 odstotkov.

Za tretje mesto se potegujeta vodja skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen in radikalni levičar Jean-Luc Melenchon, ki oba računata na okoli 15 odstotkov glasov. Sledi jima sredinski kandidat Francois Bayrou, za katerega naj bi glasovala desetina volivcev.

Glasovi njihovih volivcev bodo pomembni tudi v drugem krogu, v katerem se prepričljiva zmaga nasmiha Hollandeu, ki bi tako postal prvi socialistični predsednik Francije v zadnjih 17 letih.

Tako Sarkozy kot Hollande sta v predvolilni kampanji obljubljala uravnoteženje francoskih javnih financ. Sarkozy načrtuje dvig davka na dodano vrednost, medtem ko bi Hollande še bolj obdavčil bogate, zavzema pa se tudi za revizijo evropskega fiskalnega pakta, da bi ta vseboval tudi spodbude za rast in krepitev solidarnosti.

Volišča v Franciji bodo danes odprta do 18. oziroma v večjih mestih do 20. ure, takoj po zaprtju, ko se izteče volilni molk, pa bodo objavili izide vzporednih volitev, ki glede na izkušnje iz preteklosti precej dobro napovejo končni izid. Frankofonski mediji v Belgiji in Švici naj bi izide vzporednih volitev objavili že dve uri prej.