ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

ana maria mitic 12 Svet24.si

Ana Maria Mitič bi se zabavala ob zaprepadenih ...

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

d32_scurkinaseljeoba Svet24.si

Stanovalci so ščurke našli pod kuhinjskimi ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Tjaša Železnik Njena.si

Slovenska igralka pokazala prelepe noge

Svet

Francozi volijo predsednika, pričakuje se še drugi krog

Deli na:

V Franciji bo danes potekal prvi krog predsedniških volitev, ki pa po napovedih še ne bo dal zmagovalca. Za položaj se poteguje deset kandidatov, v drugi krog, ki bo 6. maja, pa naj bi se uvrstila sedanji predsednik Nicolas Sarkozy in kandidat opozicijskih socialistov Francois Hollande.

Glede na javnomnenjske raziskave naj bi omenjena v prvem krogu dobila približno enako število glasov - nekaj pod 30 odstotkov.

Za tretje mesto se potegujeta vodja skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen in radikalni levičar Jean-Luc Melenchon, ki oba računata na okoli 15 odstotkov glasov. Sledi jima sredinski kandidat Francois Bayrou, za katerega naj bi glasovala desetina volivcev.

Glasovi njihovih volivcev bodo pomembni tudi v drugem krogu, v katerem se prepričljiva zmaga nasmiha Hollandeu, ki bi tako postal prvi socialistični predsednik Francije v zadnjih 17 letih.

Tako Sarkozy kot Hollande sta v predvolilni kampanji obljubljala uravnoteženje francoskih javnih financ. Sarkozy načrtuje dvig davka na dodano vrednost, medtem ko bi Hollande še bolj obdavčil bogate, zavzema pa se tudi za revizijo evropskega fiskalnega pakta, da bi ta vseboval tudi spodbude za rast in krepitev solidarnosti.

Volišča v Franciji bodo danes odprta do 18. oziroma v večjih mestih do 20. ure, takoj po zaprtju, ko se izteče volilni molk, pa bodo objavili izide vzporednih volitev, ki glede na izkušnje iz preteklosti precej dobro napovejo končni izid. Frankofonski mediji v Belgiji in Švici naj bi izide vzporednih volitev objavili že dve uri prej.

Loading...