Tanja Ribič 1 Odkrito.si

Družina Tanje Ribič zaradi Đura v šoku!

horoskop, astrologija Svet24.si

Horoskop za petek, 19. aprila

Luna Petisvet.si

Konec sprenevedanja, na dan prihaja resnica!

tovornjak, delovni stroj, šmarje-sap Svet24.si

FOTO: To je prizorišče včerajšnje nesreče na ...

liridi, nebo, meteorji, meteorski dež, vrh hatu Svet24.si

Ne zamudite prvega letošnjega meteorskega dežja

patra p prsi Njena.si

Petra pod nož, operacija trajala dlje od načrtov

milan Njena.si

Junakom šova Ljubezen po domače podivjali hormoni

Svet

Francozi bodo Avstralcem za 31 milijard zgradili floto podmornic

Deli na:
Francozi bodo Avstralcem za 31 milijard zgradili floto podmornic

Foto: Twitter - Podmornica Terrible francoske vojaške mornarice.

Francija in Avstralija sta danes sklenili 50 milijard avstralskih dolarjev (31,3 milijarde evrov) vredno strateško partnerstvo, ki med drugim vključuje izdelavo dvanajstih podmornic, namenjenih avstralski mornarici.

Francoski konzorcij z državno podporo Naval Group je bil leta 2016 izbran za gradnjo ladjedelnice v avstralskem mestu Adelaide in 12 podmornic s konvencionalnim pogonom, zgrajenih po načrtih francoskih jedrskih podmornic razreda Barracuda. Prva bo pripravljena po letu 2030, zadnja pa po letu 2040. Delovale bi lahko do 80. let tega stoletja.

Na podlagi te "pogodbe stoletja", ki je temelj strateškega partnerstva, bo v Avstraliji nastalo okoli 2800 novih delovnim mest, v Franciji pa se bo z gradnjo ukvarjalo 500 ljudi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.


Avstralski premier Scott Morrison je na slovesnosti ob podpisu v Canberri pozdravil ta "zelo ambiciozen načrt". Poudaril je, da gre za največjo avstralsko investicijo na področju obrambe v obdobju miru.

Francoska obrambna ministrica Florence Parly, ki je z avstralskim kolegom podpisala pogodbo, pa je poudarila, da je bilo za sklenitev partnerstva potrebnega veliko zaupanja obeh strani. "Treba je veliko avstralskega zaupanja, da stavi na Francijo, in francoskega, da z Avstralijo deli znanja, ki so v osrčju naše suverenosti, strateške avtonomije in so rezultat ogromnih več desetletnih vlaganj," je dejala.

Avstralski analitiki upajo, da bodo podmornice državi omogočile kredibilen odgovor na morebitne sovražne akcije v bližini Avstralije. Medtem kritiki menijo, da bodo podmornice na razpolago prepozno, saj v vodah severno in vzhodno od Avstralije že poteka oster boj za prevlado med ZDA, Kitajsko in drugimi regionalnimi silami.

Loading...