Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francozi bodo Avstralcem za 31 milijard zgradili floto podmornic

Deli na:
Francozi bodo Avstralcem za 31 milijard zgradili floto podmornic

Podmornica Terrible francoske vojaške mornarice. - Foto: Twitter

Francija in Avstralija sta danes sklenili 50 milijard avstralskih dolarjev (31,3 milijarde evrov) vredno strateško partnerstvo, ki med drugim vključuje izdelavo dvanajstih podmornic, namenjenih avstralski mornarici.

Francoski konzorcij z državno podporo Naval Group je bil leta 2016 izbran za gradnjo ladjedelnice v avstralskem mestu Adelaide in 12 podmornic s konvencionalnim pogonom, zgrajenih po načrtih francoskih jedrskih podmornic razreda Barracuda. Prva bo pripravljena po letu 2030, zadnja pa po letu 2040. Delovale bi lahko do 80. let tega stoletja.

Na podlagi te "pogodbe stoletja", ki je temelj strateškega partnerstva, bo v Avstraliji nastalo okoli 2800 novih delovnim mest, v Franciji pa se bo z gradnjo ukvarjalo 500 ljudi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.


Avstralski premier Scott Morrison je na slovesnosti ob podpisu v Canberri pozdravil ta "zelo ambiciozen načrt". Poudaril je, da gre za največjo avstralsko investicijo na področju obrambe v obdobju miru.

Francoska obrambna ministrica Florence Parly, ki je z avstralskim kolegom podpisala pogodbo, pa je poudarila, da je bilo za sklenitev partnerstva potrebnega veliko zaupanja obeh strani. "Treba je veliko avstralskega zaupanja, da stavi na Francijo, in francoskega, da z Avstralijo deli znanja, ki so v osrčju naše suverenosti, strateške avtonomije in so rezultat ogromnih več desetletnih vlaganj," je dejala.

Avstralski analitiki upajo, da bodo podmornice državi omogočile kredibilen odgovor na morebitne sovražne akcije v bližini Avstralije. Medtem kritiki menijo, da bodo podmornice na razpolago prepozno, saj v vodah severno in vzhodno od Avstralije že poteka oster boj za prevlado med ZDA, Kitajsko in drugimi regionalnimi silami.