900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstralske posebne enote naj bi v Afganistanu morile civiliste, lagale in ubijale ujetnike

Deli na:
Avstralske posebne enote naj bi v Afganistanu morile civiliste, lagale in ubijale ujetnike

Foto: Reuters

Obstajajo kredibilni dokazi, da so avstralske posebne enote v Afganistanu nezakonito ubile 39 ljudi, je razvidno iz dolgo pričakovanega poročila avstralskih obrambnih sil (ADF). Ugotovitve so predali posebnemu tožilcu, ki je pristojen za vojne zločine, poročajo tuje tiskovne agencije.

V preiskavi so obravnavali 57 incidentov, ki so se zgodili med letoma 2005 in 2016, zaslišali so več sto prič.

Prvi mož avstralske vojske Angus Campell je pojasnil, da se je med posebnimi enotami razvila destruktivna kultura. "Nekateri pripadniki so vzeli zakon v svoje roke, kršili so pravila, si izmišljevali zgodbe, lagali in ubijali ujetnike," je povedal Campbell.

"Med sramotami poročila so domnevni incidenti, ko so novega člana patrulje prisili, da je ustrelil zapornika, da je s tem izvršil svoj prvi uboj," je še pojasnil grozote Campbell.


V poročilu krivdo ali sokrivdo pri zločinih očitajo 25 vojakom, večina pripadnikov posebne enote letalskih sil (SAS). Glede na preiskavo se nobenega od ubojev ne more opisati, kot da se je zgodil med spopadom. Gre predvsem za umore zapornikov, kmetov ali civilistov med letoma 2009 in 2013.

Zadevo so zdaj predali posebnemu tožilstvu za vojne zločine.

Iz Afganistana so v odzivu sporočili, da jim je Avstralija zagotovila, da bodo odgovorni kaznovani. Campbell se je danes iskreno opravičil prebivalcem Afganistana.

Po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001 je Avstralija v Afganistan poslala več kot 26.000 svojih pripadnikov, da bi tam pomagali ameriških vojakom v boju proti talibanom, Al Kaidi in drugim skrajnim skupinam. Državo so uradno zapustili leta 2013, od takrat pa se je pojavilo že več poročil o krutih zločinih, ki so jih povezali z avstralskimi silami. Med drugim uboj šestletnika med racijo in ustrelitev zapornika, da bi prihranili prostor na helikopterju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.