Revija Reporter
Svet

Francosko skrajno levico preiskujejo zaradi korupcije

STA

16. okt. 2018 16:20 Osveženo: 16:22 / 16. 10. 2018

Deli na:

Kandidat levice meša karte v francoskih predsedniških volitvah.

Reuters

Francoska policija je danes zaradi korupcije preiskala sedež francoske skrajno leve Nepokorne Francije ter domove vodje te stranke Jean-Luca Melenchona in drugih predstavnikov stranke. Racije so povezane s preiskavama sumov fiktivnih zaposlitev v Evropskem parlamentu in nepravilnosti pri financiranju predsedniške kampanje.

Melenchon je v video posnetku, objavljenem na Facebooku, povedal, da so policisti v preiskavi zasegli računalnike in mobilne telefone, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Preiskali so tudi domove nekdanjih sodelavcev stranke.

"To je prva poteza novega notranjega ministra (Christopha Castanerja) in pravosodne ministrice (Nicole Belloubet). To bodo storili po vsej državi, da bi zastraševali. Pozivam vas, da se ne bojte, ampak protestirajte," je poudaril. Svoje podpornike je pozval tudi k shodu pred sedežem stranke v Parizu.

V stranki so bili kritični do preiskave, češ da gre za "politični, policijski in pravosodni udarec proti Jean-Lucu Melenchonu in Nepokorni Franciji".

Racije je po besedah vira blizu preiskave izvedel francoski protikorupcijski urad. Povezane so s preliminarno preiskavo fiktivnih zaposlitev asistentov v Evropskem parlamentu, ki so delali za domače aktivnosti stranke. V okviru druge preliminarne preiskave, s katero so prav tako povezane današnje racije, pa preiskujejo nepravilnosti pri financiranju Melenchonove kampanje pred lanskimi predsedniškimi volitvami. Skrajno levi politik vse očitke zanika.

Vodenje notranjega ministrstva je sicer ravno danes prevzel vodja stranke francoskega predsednika Emannuela Macrona Naprej Republika Christophe Castaner. Francoski predsednik Macron je poleg tega danes imenoval še tri druge nove ministre.