Revija Reporter
Svet

Le Pen kriči o izdaji: hčerka mu je preimenovala Nacionalno fronto

STA

2. jun. 2018 6:00

Deli na:

Le Penova obrnila hrbet svojemu očetu

Reuters

Francoska skrajno desna stranka Nacionalna fronta se je včeraj preimenovala v Nacionalni zbor (Rassemblement National, RN), a je ohranila plamen v svojem logotipu, da ne bi odvrnila članov, ki so nasprotovali spremembi imena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novo ime, ki ga je predsednica stranke Marine Le Pen predlagala na kongresu stranke marca, naj bi bilo zadnje dejanje v preoblikovanja stranke, ki se želi oddaljiti od svoje rasistične in antisemitske preteklosti ter tako najti zaveznike za zmago na evropskih volitvah prihodnje leto.

O spremembi imena so glasovali člani od 9. maja po pošti in po danes objavljenih izidih je spremembo imena podprlo več kot 80 odstotkov članov.

Korak je Le Penova na zasedanju sveta stranke označila kot "pomemben, celo zgodovinski trenutek v zgodovini našega gibanja".

Po njeni oceni bi evropske volitve lahko pripeljale do "prave demokratične revolucije". "Zamislite si, da bi prihodnjo pomlad bili podporniki EU v manjšini - celoten evropski sistem bi se sesul," je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

"Nov veter je zavel preko Evrope," je še dejala, ob tem pa izpostavila brexit, krepitev skrajno desnih strank v Avstriji, na Madžarskem in na Poljskem ter oblikovanje nove italijanske vlade z zaveznico Nacionalne fronte Ligo Mattea Salvinija, ki je postal notranji minister.

Soustanovitelj stranke Jean-Marie Le Pen, oče Marine Le Pen, je spremembo imena označil za "izdajo". "Ime ni samo etiketa, ampak tudi dolga in pomembna zgodovina aktivizma, ki se je zavrgla," je bil ogorčen.