Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francoski premier Valls: V zadnjih mesecih smo preprečili pet napadov

Deli na:
Francoski premier Valls: V zadnjih mesecih smo preprečili pet napadov

Foto: Reuters

V Franciji so v zadnjih mesecih preprečili pet terorističnih napadov, je danes razkril francoski premier Manuel Valls. Oblasti so pred tem v sredo javnost obvestile o aretaciji 24-letnika, ki naj bi načrtoval napad na cerkev v bližini Pariza.

Vključno s tem so v državi od niza napadov, ki so v začetku januarja pretresli Francijo, preprečili pet napadov, je v pogovoru za radio France Inter dejal Valls. "Grožnja ni bila še nikoli tako velika. Še nikoli v zgodovini se nam ni bilo treba soočiti s tako stopnjo terorizma," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Francoska policija trenutno preiskuje domnevno namero 24-letnika, ki so ga aretirali v nedeljo, da napade cerkev v pariškem predmestju Villejuif. Njegovi načrti so prišli na dan povsem po naključju, ko se je po nesreči sam ustrelil in je policija pri njem našla zalogo orožja ter dokaze o načrtovanem napadu.

Nova razkritja so prišla na dan manj kot štiri mesece po nizu džihadističnih napadov, v katerih je v Parizu umrlo 17 ljudi. Francija je po tem močno poostrila varnostne ukrepe in opazovanje morebitnih novih napadalcev.

Vrstam borcev Islamske države v Siriji in Iraku se je pridružilo na stotine francoskih državljanov, ki naj bi predstavljali celo skoraj polovico evropskih borcev te skrajne skupine.

Kot je dejal Valls, je v "teroristična omrežja" vključenih 1573 francoskih državljanov, od katerih naj bi jih bilo 442 v Siriji. 97 od teh naj bi tam že izgubilo življenje. "Rad bi vas spomnil, da je sedem francoskih državljanov umrlo ob izvedbi samomorilskih napadov v Siriji in Iraku," je še dejal.