pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

urska bacovnik jansa bobo Reporter.si

Je Urška Bačovnik Janša vedela, kako grozljive ...

doncic Ekipa24.si

Uau! Dončiću v roke ena od najprestižnejših ...

Žan Videc, Martina Revija Stop

V zakulisju MMS

olimpija bravo Ekipa24.si

Lepo? Malo manj lepo? Grdo? Olimpija je ...

Svet

Francoski parlament po presenetljivi zmagi levice brez absolutne večine

Deli na:
Francoski parlament po presenetljivi zmagi levice brez absolutne večine

Kot kaže bo v Franciji na parlamentarnih volitvah slavila Nova ljudska fronta na čelu katere stoji Jean Luc Melenchon (na sliki v sredini). - Foto: Profimedia

V drugem krogu parlamentarnih volitev v Franciji nobena stran ni dobila absolutne večine. Glede na zadnje podatke o izidih volitev je zmagovalka leva Nova ljudska fronta (NLF), ki naj bi imela 182 poslancev v 577-članskem parlamentu, sredinsko zavezništvo predsednika Emmanuela Macrona 168, skrajno desni Nacionalni zbor (RN) pa 143.

Leva Nova ljudska fronta (NLF) bo glede na podatke francoskega časnika Le Monde, ki se sklicuje na lastne raziskave in podatke francoskega notranjega ministrstva, imela 182 poslancev v narodni skupščini. Na drugem mestu je Macronovo sredinsko zavezništvo z 168 sedeži.

Skrajno desni Nacionalni zbor (RN), ki so mu ankete pred volitvami napovedovale zmago, pa je šele tretji in bo zasedel 143 poslanskih sedežev, čeprav je iz prvega kroga volitev izšel kot jasen zmagovalec z več kot 30 odstotki osvojenih glasov.

Na četrtem mestu so desni Republikanci, ki naj bi imeli 45 poslancev. Za absolutno večino v 577-članskem parlamentu je sicer potrebnih 289 sedežev.

V NFL po zmagi na volitvah pričakujejo, da bodo lahko oblikovali vlado. Medtem so na skrajni desnici predsednika Emmanuela Macrona obtožili, da je državo dal v roke skrajni levici. Macron pa je dejal, da je treba biti previden pri interpretaciji rezultata volitev.

Predsednik Macron, ki se mu mandat izteče leta 2027, je predčasne volitve sklical po porazu svoje stranke na evropskih volitvah 9. junija.