cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francoskega džihadista obsodili na sedem let zapora

Deli na:
Francoskega džihadista obsodili na sedem let zapora

Foto: Reuters

V Franciji so na sedem let zapora prvič obsodili džihadista, ki se je vrnil iz Sirije, kjer je sodeloval z islamističnimi skrajneži. Flavien Moreau je bil konec leta 2012 v Siriji nekaj dni med skrajneži, nato pa se je vrnil v domovino, kjer so ga prijele francoske oblasti. Gre za prvo tovrstno sodbo v Franciji.

Moreau je med sojenjem priznal, da je v Siriji ostal le nekaj več kot deset dni, saj ni mogel prenesti stroge prepovedi kajenja, ki je veljala med islamističnimi skrajneži, s katerimi je bil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vrnil se je v Francijo, da bi si kupil elektronsko cigareto. Takrat so nanj postale pozorne francoske protiteroristične oblasti. Ko se je poskušal vrniti v Sirijo, so ga ustavljali na letališčih v Tuniziji, Libanonu, Bolgariji in Nemčiji. Takrat se je odločil ponarediti osebne dokumente. Ko so francoske oblasti izvedele za njegovo namero, so ga januarja 2013 aretirale.

28-letnik je stari znanec policije, saj se je že kot najstnik začel ukvarjati s kriminalom in je veliko časa preživel v zaporu, saj so ga za različna kazniva dejanja, med drugim za oborožen rob, obsodili kar 13-krat.



Ko se je končno rešil zapora, se je spreobrnil v islam in se kmalu radikaliziral. Moreau je med sojenjem na sodišču v Parizu povedal, da je potem, ko se je odločil pridružiti džihadistom v Siriji, našel tihotapca, ki ga je pripeljal do sirske vasi pod nadzorom skrajnežev. Tu je tudi kupil orožje. A je istočasno zanikal sodelovanje v spopadih.

Gre za prvo obsodbo kakega francoskega džihadista v Franciji, ki se je vrnil iz Sirije. Iz Francije, ki ima največjo muslimansko skupnost v Evropi, prihaja največ evropskih džihadistov. Po uradnih podatkih jih je okoli tisoč, samo v Siriji pa skoraj 580.

Sojenja zaradi sodelovanje z džihadisti sicer postajajo v Evropi vse pogostejša. Po ocenah EU se je več kot 3000 Evropejcev pridružilo islamističnim borcem v Siriji in Iraku.