Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francoske sile ubile vodjo IS velike Sahare

Deli na:
Francoske sile ubile vodjo IS velike Sahare

Adnan Abu Valid al Sahravi - Foto: Posnetek zaslona

V operaciji francoskih sil je bil ubit vodja skrajne skupine Islamska država velike Sahare (ISGS) Adnan Abu Valid al Sahravi, je danes na Twitterju sporočil francoski predsednik Emmanuel Macron. Drugih podrobnosti o operaciji ni objavil.

"Francoske sile so nevtralizirale vodjo skrajne skupine Islamska država velike Sahare Adnana Abuja Valida al Sahravija. Gre za nov velik uspeh v našem boju proti terorističnim skupinam v Sahelu," je Macron zgodaj davi zapisal na Twitterju.

Dodal je, da je Francija v mislih z vsemi junaki, ki so za Francijo umrli v Sahelu, žalujočimi družinami in ranjenimi. "Njihovo žrtvovanje ni zaman. Z našimi afriškimi, evropskimi in ameriškimi partnerji bomo nadaljevali ta boj," je še zapisal francoski predsednik.


Francoska obrambna ministrica Florence Parly je ob tem zapisala, da je bil al Sahravi ubit v napadu francoskih sil Barkhane, ki delujejo v Sahelu. "To je bil odločilen udarec proti tej teroristični skupini. Naš boj se nadaljuje," je dodala na Twitterju.

Vodja džihadistov je med drugim odgovoren za smrt šestih francoskih humanitarnih delavcev in njihovih nigrskih sodelavcev v Nigru avgusta lani. ZDA so ga iskale zaradi napada v Nigru oktobra 2017, v katerem so bili ubiti štirje pripadniki ameriških specialnih sil in štirje nigrski vojaki. ZDA so za informacije o lokaciji al Sahravija ponujale pet milijonov ameriških dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Al Sahravi je skupino Islamska država širše Sahare vzpostavil leta 2015. Skupino krivijo za večino džihadističnih napadov v Maliju, Nigru in Burkina Fasu. Izvedla je več napadov na civiliste in vojake na območju. Pred tem je bil tudi član teroristične mreže Al Kaida Islamskega Magreba.