Revija Reporter
Svet

Francoska vojaka ubita med reševanjem talcev v Burkina Fasu

STA

11. maj. 2019 6:00

Deli na:

Francoska vojaka Cédric de Pierrepont (levo) in Alain Bertoncello sta bila ubita med reševanjem talcev v Burkina Fasu.

Francoska mornarica

Pripadniki francoske specialne enote so v noči s četrtka na petek na severu Burkina Fasa rešili štiri talce - dva Francoza, Američanko in Južnokorejko. V operaciji sta dva francoska vojaka umrla. Ubiti so bili tudi štirje ugrabitelji, dva pa sta pobegnila.

Načelnik generalštaba francoske vojske, general Francois Lecointre je pojasnil, da so poleg pripadnikov francoske protiteroristične enote Barkhane v operaciji sodelovale še vojska Burkina Fasa, pomagali pa so jim tudi ameriški obveščevalci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Operacijo, ki jo je po navedbah vira v Elizejski palači odobril francoski predsednik Emmanuel Macron, so sprožili, da bi preprečili morebitno izročitev francoskih turistov teroristični skupini Katiba Macina, ki deluje v Maliju. To bi namreč preprečila rešitev talcev.

Francoska državljana sta bila ugrabljena 1. maja med safarijem v Beninu, kjer delujejo različne džihadistične skupine, povezane s terorističnima skupinama Al Kaida in Islamska država (IS). Tri dni zatem so v tamkajšnjem nacionalnem parku našli truplo njunega vodnika iz Benina, njihov avtomobil pa na vzhodu Burkina Fasa.

Poleg Francozov so rešili še Američanko in Južnokorejko, za kateri sploh niso vedeli, da sta ujeti. V ujetništvu sta sicer po navedbah francoske vojske preživeli 28 dni.

Macron bo francoska državljana in Južnokorejko v soboto sprejel na letališču Villacoublay na jugu Pariza.

Včeraj se je sicer poklonil francoskima vojakoma, ki "sta tvegala svoji življenji, da bi rešila življenji naših sodržavljanov". Izrazil je tudi sožalje njunima družinama. V začetku prihodnjega tedna bo vodil še nacionalno slovesnost v spomin vojakoma.

Osvoboditev talcev je na Twitterju pozdravil tudi predsednik Burkina Fasa Roch Marc Christian Kabore. "Skupna vojaška operacija, ki je privedla do tega, kaže našo angažiranost v boju proti silam zla," je zapisal.

Franciji so se zahvalile tudi ZDA, ki so družinama ubitih vojakov izrazile sožalje.

Nekdanja kolonialna sila v regiji Francija ima v Maliju, Burkina Fasu, Nigru in Čadu 4500 vojakov, ki lokalnim silam pomagajo v boju z džihadističnimi skupinami.