900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francoska katoliška cerkev se pripravlja na neprijetna razkritja o desetletjih spolnih zlorab otrok

Deli na:
Francoska katoliška cerkev se pripravlja na neprijetna razkritja o desetletjih spolnih zlorab otrok

Enajstletnici nista pomagala ne jok ne kričanje, niti poskusi, da bi ga odrinila od sebe (fotografija je simbolična). - Foto: Arhiv Svet24

Francoska škofovska konferenca je v sredo sporočila, da bo ustanovila "neodvisno" komisijo, ki bo osvetlila spolne zlorabe mladoletnikov v francoski katoliški cerkvi od 50. let prejšnjega stoletja. Komisija bo raziskala, zakaj so spolne zlorabe obravnavali tako, kot so jih, in pripravila priporočila.

Francoski škofi, ki se sestajajo v romarskem mestu Lurd, so še sporočili, da bodo kmalu imenovali vodjo komisije in njene člane. Komisija bo poročilo pripravila v roku dveh let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Katoliško cerkev pretresa vrsta pedofilskih škandalov, v katere so vpleteni duhovniki z vsega sveta - od Avstralije preko Evrope od Severne in Južne Amerike.

Svetovno javnost je avgusta pretreslo poročilo, da je samo v ameriški zvezni državi Pensilvanija več kot 300 pedofilskih duhovnikov spolno zlorabilo preko 1000 mladoletnikov.

Najvišji predstavnik francoskega klera, ki je vpleten v spolni škandal, je kardinal Philippe Barbarin, ki mu bodo januarja začeli soditi, ker naj bi duhovniku iz lyonske škofije pomagal prikrivati spolne zlorabe otrok v 80. letih prejšnjega stoletja.