favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Frančišek bo kot prvi papež obiskal Združene arabske emirate

Deli na:
Frančišek bo kot prvi papež obiskal Združene arabske emirate

Foto: arhiv Reporterja

Papež Frančišek bo v nedeljo naredil nov pomemben korak k dialogu z islamom. Le nekaj dni po vrnitvi s svetovnega dneva mladih v Panami bo kot prvi poglavar rimskokatoliške cerkve obiskal Združene arabske emirate. Kot je povedal pred odhodom na tridnevni obisk, želi spisati novo stran v zgodovini odnosov med religijami.

"Vesel sem, da bom v vaši državi napisal novo stran v odnosih med religijami, potrdil, da smo bratje, čeprav smo različni," je v video sporočilu prebivalcem emiratov sporočil v četrtek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prestolonasledniku Abu Dabija, šejku Mohamedu bin Zajedu al Nahjanu, se je ob tem zahvalil za povabilo k sodelovanju na medverskem srečanju, poimenovanem Človeško bratstvo, ki bo potekalo ob njegovem obisku. Na ponedeljkovem velikem dogodku v državi na Arabskem polotoku, ki je za islam sveta dežela, je poleg papeža in islamskih voditeljev pričakovati tudi judovske rabine. Potekal bo v modernem kulturnem centru v Abu Dabiju.

Argentinski papež je krepitev vezi med krščanstvom in islamom oz. medverski dialog postavil v ospredje svojega pontifikata, z obiskom v Združenih arabskih emiratih pa to le še potrjuje. Pred sodelovanjem na medverskem srečanju bo imel Frančišek v Abu Dabiju v ponedeljek srečanje tudi s svetom muslimanskih starešin.

Gre leta 2014 ustanovljeno združenje s sedežem v Abu Dabiju, ki želi preseči spore znotraj islama in se zoperstaviti skrajnim silam znotraj te religije. Na čelu sveta je vodja egiptovskih sunitov, šejk Ahmed al Tajeb, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Papež je v četrtkovi poslanci izrazil še posebno zadovoljstvo, da se bo lahko po srečanju leta 2017 znova sestal s Tajebom, ki ga je označil za dragega brata.

Svet muslimanskih starešin bo sestankoval v največji mošeji v Združenih arabskih emiratih, mošeji Šejka Zajida. Samo zemljišče, na katerem stoji ta mošeja, je za četrtino večje od površine Vatikana, objekt pa lahko sprejme 41.000 ljudi.

Po prepričanju Frančiška medverska srečanja odsevajo "pogum in pripravljenost, da se potrdi, da vera v Boga združuje, ne pa ločuje, kljub razlikam, in odvrača od sovraštva". Dejal je tudi, da so Združeni arabski emirati država, ki želi biti zgled sobivanja, človeškega bratstva ter stičišča različnih civilizacij in kultur, kjer lahko številni najdejo varen kraj za delo in svobodno življenje, ob spoštovanju raznolikosti.


Tudi Združeni arabski emirati sebe radi označujejo za državo verske strpnosti in kulturne raznolikosti ter kristjanom dovoljujejo opravljati obredje v cerkvah. Predsednik Šejk Kalifa bin Zajed je letošnje leto označil za leto strpnosti, njegov brat, prestolonaslednik in dejanski šef vlade, pa je 25. decembra vsem kristjanom na svetu zaželel miru in sreče. Že leta 2016 se je v Vatikanu tudi srečal s Frančiškom.

V Združenih arabskih emiratih je 80 odstotkov prebivalcev muslimanov, kristjanov pa je okoli devet odstotkov, kažejo podatkih katoliške tiskovne agencije. Številni katoličani v tej državi so delavci iz Afrike, Bangladeša, Indije, Pakistana in Filipinov, nekaj pa je tudi lokalnih prebivalcev.

Tudi zaradi svobode, ki jo lahko uživajo kristjani, si je papež za obisk izbral Združene arabske emirate, in v torek, zadnji dan obiska, bo na stadionu, ki bo lahko sprejel 135.000 ljudi, daroval mašo. Na njej ne pričakujejo le katoličanov iz Združenih arabskih emiratov, ampak tudi iz sosednjega Omana in celo iz od vojne razdejanega Jemna. Brezplačne vstopnice za mašo so razdelili duhovniki v regiji.

Da bo lahko Frančišek na ozemlju države, ki se uradno strogo drži islamske zakonodaje, daroval veliko mašo, še posebej velja za znak sprave. Mašo na stadionu pa ocenjujejo tudi kot sporočilo sosednji Savdski Arabiji, kjer lahko kristjani molijo le za domačimi štirimi stenami.

Še pred veliko mašo bo sveti oče obiskal katoliško Jožefovo katedralo v Abu Dabiju, kjer evharistija običajno poteka v 20 jezikih. To cerkev, tedaj še na zemljišču tik ob morju, so posvetili že leta 1965, v 80. letih minulega stoletja pa je zraslo novo poslopje, kjer ima katedrala sedež sedaj.

V Združenih arabskih emiratih je skupaj osem katoliških cerkva, še ena pa je trenutno v gradnji. Katoliška cerkev vodi tudi pet šol, ki jih obiskuje okoli 8500 šolarjev. Vatikan je z Združenimi arabskimi emirati diplomatske odnose vzpostavil leta 2007, od leta 2010 ima ta država tudi veleposlanico pri Svetem sedežu.

Papež bo marca obiskal še eno muslimansko državo, Maroko. Že v preteklosti pa je v luči svoje misije krepiti medverski dialog obiskal več držav, kjer je islam prevladujoča ali ena izmed veroizpovedi, oz. kjer prevladujejo budisti. Jordanijo in palestinska ozemlja je obiskal leta 2014. Isto leto je obiskal tudi Albanijo in Turčijo. Leto kasneje je mošejo obiskal v Srednjeafriški republiki, leta 2016 pa je bil v Azerbajdžanu. Leta 2017 je obiskal Egipt, to leto pa se je podal tudi v Mjanmar in Bangladeš.