Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež na Arabskem polotoku pred 120.000 kristjani: Bog svojih ne pušča na cedilu

Deli na:
Papež na Arabskem polotoku pred 120.000 kristjani: Bog svojih ne pušča na cedilu

Papež Frančišek v Abu Dabiju. - Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes, zadnji dan tridnevnega obiska v Združenih arabskih emiratih, daroval zgodovinsko mašo na prostem, ki ji je prisluhnilo več kot 120.000 vernikov. V pridigi na stadionu v Abu Dabiju je sveti oče kristjanom v regiji vlival pogum in jih spomnil, da Bog svojih ne pušča na cedilu.

"Gotovo vam ni lahko živeti daleč stran od doma in morda brez naklonjenosti najbližjih čutite negotovost prihodnosti. A Gospod je zvest in svojih ne pušča na cedilu," je v pridigi pred zbranimi verniki iz celotne regije poudaril Frančišek in se s tem očitno še posebej obrnil na katoličane, ki kot ekonomski migranti delajo v Združenih arabskih emiratih.

Okoli 80 odstotkov ljudi v Združenih arabskih emirati je migrantov, ki so tja prišli s trebuhom za kruhom. Po podatkih Vatikana je med njimi okoli 900.000 katoličanov, kar predstavlja kakih 10 odstotkov vsega prebivalstva. Večina jih prihaja s Filipinov in Indije.

Po podatkih lokalnih cerkva je papeža na in ob športnem stadionu Zajed spremljalo več kot 120.000 ljudi, piše nemška tiskovna agencija dpa, medtem ko francoska tiskovna agencija AFP poroča o celo 170.000 ljudeh. Po podatkih organizatorjev so mašo v Abu Dabiju spremljali katoličani okoli 100 različnih narodnosti, pa tudi kakih 4000 muslimanov.

Maša, ki jo je v živo predvajala tamkajšnja televizija, je bila resnično zgodovinski dogodek, saj sme v Abu Dabiju velika migrantska skupnost kristjanov svojo vero dejansko prakticirati le diskretno, znotraj verskih objektov. V sosednji Savdski Arabiji, zibelki islama, pa so vsa nemuslimanska verska svetišča prepovedna. Na stadionu, na katerem so za papeža postavili oltar z velikim križem, je sicer še pred dnevi, v petek, potekalo finale azijskega pokala v nogometu.


Frančiška, ki je prvi papež na obisku na Arabskem polotoku, je na poti na stadion, na katerega se je peljal v papamobilu, spremljala navdušena množica. V njej je bila tudi deklica, ki je stekla proti svetemu očetu in ko so jo hoteli varnostniki ustaviti, je Frančišek ustavil vozilo in se obrnil k otroku.

Argentinski papež je med pridigo na stadionu spomnil tudi, da se je treba soočiti z življenjskimi preizkušnjami in živeti preprosto življenje. Jezus ni zgradil nič bleščečega, a tudi ni zahteval, da se postavljajo velike stvari, je poudaril Frančišek.

"Svetost vsakdanjega življenja je tisto, kar ne potrebuje nobenih čudežev in posebnih znamenj," je poudaril. Kot ob tem spominja dpa, številni tuji delavci v Združenih arabskih emiratih sredi bleščečih, luksuznih poslopij, živijo skromno ali v revščini.

Potovanje papeža v Abu Dabi je bilo posvečeno predvsem krepitvi medverskega dialoga in v tej luči je sveti oče v ponedeljek podpisal skupni dokument z vodjo egiptovskih sunitov, velikim šejkom kairske univerze Al Azhar, Ahmedom al Tajebom, ki predvideva boj obeh religij proti ekstremizmu in terorizmu. Frančišek se je ob tem zavzel, da predstavniki vseh religij odločneje nastopijo proti vojni in nepravičnosti.

Pred tem je v ponedeljek na mednarodnem medverskem srečanju pred več sto udeleženci izpostavil versko svobodo, ki ni omejena samo na svobodo obredja. Izpostavil je, da se nikogar ne sme siliti v nobeno versko prakso. Po današnji maši naj bi se papež vrnil v Vatikan. A že konec marca bo odpotoval v še eno muslimansko državo, Maroko.