Revija Reporter
Slovenija

Brglez bo obiskal papeža Frančiška

STA

1. feb. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Predsednik državnega zbora Milan Brglez danes začenja dvodnevni obisk v Vatikanu, kjer ga bo sprejel vrhovni poglavar Rimskokatoliške cerkve, papež Frančišek.

V okviru obiska se bo sestal tudi z drugimi visokimi predstavniki Svetega sedeža.

Brgleza (SMC) bodo na delovnem obisku v Vatikanu spremljali še poslanca Mitja Horvat (SMC) in Ljudmila Novak (NSi) ter generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar.

Papež bo Brgleza danes pozdravil na splošni papeški avdienci, zatem pa se bo prvi mož državnega zbora sestal z dekanom kardinalskega zbora, kardinalom Angelom Sodanom.

Kot napovedujejo v DZ, si bo delegacija zatem ogledala vatikansko knjižnico, kjer se bodo srečali s prefektom knjižnice Cesarom Pasinijem ter nekdanjim slovenskim veleposlanikom pri Svetem sedežu in dolgoletnim direktorjem kataloga v vatikanski knjižnici Ivanom Rebernikom. Sledilo bo srečanje s prefektom dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, kardinalom Petrom Kodwom Appiahom Turksonom.

Zvečer bo predsednik Brglez priredil še sprejem za Slovence v ustanovah Svetega sedeža, na papeških univerzah in zavodih, še napovedujejo v DZ.

Brglez bo srečanja s predstavniki Svetega sedeža nadaljeval tudi v četrtek. Delovni obisk pa bo sklenil s srečanjem s slovenskim kardinalom Francem Rodetom.

Kot so še sporočili iz DZ, je obisk namenjen obeležitvi 25. obletnice mednarodnega priznanja Slovenije s strani Svetega sedeža, razvoju dvostranskih odnosov med državama ter izmenjavi pogledov in izkušenj na nekatere aktualne teme, od migrantske krize do vprašanja prihodnosti Evropske unije, mirnega reševanja sporov in položaja na območju Zahodnega Balkana.

Sveti sedež je bil med prvimi, ki so priznali Slovenijo kot samostojno državo - 13. januarja 1992. Dva dni kasneje je sledila še večina držav tedanje Evropske gospodarske skupnosti, predhodnice EU.