Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francija svoji avtomobilski industriji pomaga z milijardami: bo to dovolj, da se reši tudi Revoz?

Deli na:
Francija svoji avtomobilski industriji pomaga z milijardami: bo to dovolj, da se reši tudi Revoz?

Proizvodnja v Revozu. - Foto: Revoz

Francija bo domačo avtomobilsko industrijo, ki je močno na udaru zaradi koronavirusne krize, podprla z ukrepi v vrednosti več kot osem milijard evrov, pri čemer je cilj, da bi postala vodilna v Evropi na področju okolju prijaznih vozil. Med drugim bodo eno milijardo evrov namenili subvencijam za nakup električnih in hibridnih vozil.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je načrt predstavil včeraj ob obisku avtomobilske tovarne v kraju Etaples na severu Francije, je dejal, da je namen te zgodovinske intervencije države, da bi francoska avtomobilska industrija v petih letih postala vodilna v Evropi na področju "zelenih" vozil, do leta 2025 naj bi dosegli proizvodnjo milijon tovrstnih vozil letno, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Nakupe avtomobilov želijo spodbuditi s subvencijami, in sicer bo subvencija za nakup električnega avtomobila za posameznike znašala 7000 evrov in za podjetja 5000 evrov, subvencija za nakup hibridnega vozila bo 2000 evrov.

Z junijem bo država namenila po 3000 evrov spodbude za predelavo avtomobilov z bencinskim motorjem v takšne, ki manj onesnažujejo, in po 5000 evrov za predelavo v električno vozilo.



Francija, ki ima med drugim proizvajalce Renault, Citroen in Peugeot, je v dveh mesecih omejitvenih ukrepov zaradi koronavirusa beležila okoli 80-odstotni upad prodaje avtomobilov, je povedal Macron. Do konca junija bo prodanih okoli pol milijona avtomobilov manj kot v primerljivem obdobju lani.

V takšni situaciji panoga, ki ustvari okoli 16 odstotkov vseh prihodkov francoske industrije, še ni bila, je dodal predsednik. Francoska avtomobilska industrija obsega okoli 4000 podjetij in zaposluje okoli 400.000 ljudi, navaja AFP.

Macron je tudi povedal, da se bo Renault pridružil francosko-nemškemu projektu razvoja avtomobilskih baterij. Pristop k temu zavezništvu, ki ga je Marcon v začetku leta označil za "Airbus baterij" in v katerem že sodeluje Renaultov konkurent PSA, je francoski finančni minister Bruno Le Maire v ponedeljek navajal kot pogoj za državno posojilo v višini pet milijard evrov.