Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

BMW z milijardno investicijo na Madžarskem

Deli na:
BMW z milijardno investicijo na Madžarskem

Foto: arhiv Reporterja

Nemški BMW je napovedal gradnjo nove tovarne na Madžarskem, s čimer proizvajalec avtomobilov sledi zastavljenim načrtom o proizvodnji vozil v srednji Evropi, kjer so stroški dela nižji. Investicija bo vredna milijardo evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tovarno namerava BMW zgraditi blizu mesta Debrecen na vzhodu države. V tovarni naj bi letno izdelali do 150.000 vozil, tako konvencionalnih kot električnih. Investicija bo po poročanju AFP prinesla tudi več kot 1000 delovnih mest.

"Odločitev skupine BMW o gradnji nove tovarne odraža naša prizadevanja po globalni rast, je dejal izvršni direktor podjetja Harald Krüger. Kot je dodal, BMW po investicijah na Kitajskem, v Mehiki in ZDA, krepi aktivnosti v Evropi, s čimer želi vzdrževati uravnoteženo proizvodnjo med Azijo, Ameriko in domačim kontinentom.

Debrecen so izbrali zaradi dobre infrastrukture, ugodnih logističnih povezav in bližine dobaviteljev, so še pojasnili v podjetju.

Madžarski minister za zunanje zadeve Peter Szijjarto je dejal, da so pogovori o postavitvi tovarne tekli 14 mesecev, odločitev nemškega prevoznika pa je označil za velik uspeh Madžarske. "Ta investicija bo povečala konkurenčnost madžarskega gospodarstva in bo še okrepila gospodarske odnose med Madžarsko in Nemčijo," je poudaril.

BMW sicer s postavitvijo tovarne na Madžarskem, kjer stroški dela znašajo manj kot tretjino stroškov dela v Nemčiji, sledi Audiju in Mercedesu. Doslej je imel BMW v Evropi 12 proizvodnih obratov, in sicer osem v Nemčiji, tri v Veliki Britaniji in enega v Avstriji, še poroča AFP.