klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

FOTO: Tako so London zapustili izgnani ruski diplomati

Deli na:
FOTO: Tako so London zapustili izgnani ruski diplomati

Foto: Reuters

Iz Velike Britanije je včeraj odšlo 23 ruskih diplomatov z družinami, ki jih je izgnal London zaradi odgovornosti Moskve pri zastrupitvi dvojnega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere. Državo je tako skupaj zapustilo okoli 80 Rusov, med njimi tudi otroci diplomatov, poroča britanski BBC.

Včeraj se je iztekel sicer rok, ki ga je vlada premierke Therese May minuli teden postavila za odhod 23 ruskih diplomatov.

Kot odgovor na potezo Londona je konec tedna tudi Moskva odredila izgon 23 britanskih diplomatov. Ti morajo državo zapustiti do sobote.

Britanska vlada se je včeraj sestala na zasedanju nacionalnega varnostnega sveta in razpravljala o morebitnih nadaljnjih sankcijah proti Rusiji. Na srečanju so odločili, da novih sankcij za zdaj ne bodo uvedli. Kljub temu je Mayeva na zasedanju dejala, da vlada in vodstvo varnostnih služb razmišljajo o drugih ukrepih, "ki so pripravljeni in jih lahko kadarkoli uveljavijo", poroča BBC.


Njen tiskovni predstavnik je povedal, da so na privatnih letih uvedli strog nadzor v okviru okrepljenih prizadevanj za nadzor nad tistimi, ki vstopajo v državo.

Skripala in njegovo hčer Julijo so našli 4. marca nezavestna na klopi v britanskem Salisburyju. Po navedbah Londona sta bila zastrupljena z živčnim strupom novičok, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi. Oba sta še vedno v kritičnem stanju v bolnišnici. Za njuno zastrupitev je London okrivil Moskvo in uvedel več ukrepov.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je včeraj ponovil, da je napad najverjetneje odredil ruski predsednik Vladimir Putin. Moskva obtožbe zavrača. Ruski politiki so tudi zatrjevali, da je zastrupitev del zarote Zahoda, da vzpodbudi protirusko razpoloženje pred ruskimi predsedniškimi volitvami, ki so bile v nedeljo, ali pred svetovnim nogometnih prvenstvom v Rusiji.

Rusko zunanje ministrstvo je medtem v sredo povabilo vse tuje veleposlanike v Moskvi na srečanje, da bi pojasnili rusko stališče glede zadeve Skripal. Na srečanju bodo "voditelji in strokovnjaki ministrstva za neširjenje kemičnega orožja in nadzor nad orožjem", je povedala tiskovna predstavnica ministrstva Marija Zaharova.