Julian Assange Svet24.si

Julian Assange se bo lahko vrnil v Avstralijo

Svoboda Svet24.si

Tedenski horoskop: Usmerite misli v nekaj lepega ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

nogomet slovenija - srbija Ekipa24.si

Dan D za Slovence! V Kölnu obračun z Anglijo za ...

Foto 1 Njena.si

Žena slovenskega pevca zaradi raka umrla stara 33...

doncic af Ekipa24.si

Slovenci danes v polnih Stožicah proti Litvi! Bo ...

Svet

Foto: Prebivalci nezakonitega naselja z ognjem in kamenjem nad policijo

Deli na:
Foto: Prebivalci nezakonitega naselja z ognjem in kamenjem nad policijo

Foto: Reuters

Britanska policija je po deset let trajajočem sodnem sporu danes vendarle začela odstranjevati največje nezakonito postavljeno naselje v grofiji Essex na jugovzhodu Anglije. Pri tem je prišlo do spopadov med policijo ter prebivalci naselja Dale Farm in aktivisti, ki so postavili barikade in na policiste metali kamenje.

Policisti v polni bojni opremi so odstranili barikade, ki so jih postavili jezni naseljenci in njihovi podporniki, da bi omogočili izpraznitev 2,4 hektarja velikega naselja, imenovanega Dale Farm. Pri tem je zagorela ena od prikolic, več protestnikov pa se je s ključavnicami za kolo priklenilo na barikade.

Policija je prijela enega protestnika, proti dvema je uporabila električni paralizator, poroča ameriška tiskovna agencija AP.
 
Irski popotniki (travellers), ki živijo nomadsko življenje in imajo korenine na Irskem, so pred desetimi leti kupili zemljo v bližini kraja Basildon. Ker je naselje postajalo vse večje, so tamkajšnji prebivalci začeli protestirati, njihova jeza pa se je odrazila tudi v številnih tožbah zaradi kršenja gradbenih pravil.
 
V ponedeljek so irski popotniki pred sodiščem še na zadnji instanci izgubili boj za svoje pravice do nadaljnjega bivanja na območju. Mestne oblasti so nato v torek sporočile, da bodo naselje, v katerem je v prikolicah in lesenih kočah živelo okoli 400 ljudi, nepreklicno izpraznile, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 
V Veliki Britaniji po nekaterih ocenah živi med 15 in 30 tisoč irskih popotnikov, ki so priznani kot etnična manjšina s svojim jezikom in navadami, še poroča AP.