Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Foto: Ostrostrelec ubil napadalca na ameriško ambasado v Sarajevu

Deli na:
Foto: Ostrostrelec ubil napadalca na ameriško ambasado v Sarajevu

Foto: Reuters

Bosanska policija je ubila neznanega moškega, ki je v Sarajevu z avtomatskim orožjem streljal na ameriško ambasado, nato pa nadaljeval pot po središču bosanske prestolnice. V glavo ga je ustrelil policijski ostrostrelec.

Današnje streljanje na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu je bilo teroristični napad, je dejal član predsedstva BiH Bakir Izetbegović. Policija pa je potrdila, da so napadalca v policijski akciji prijeli in aretirali, ter s tem zanikala navedbe medijev, da je bil ubit. Po nekaterih navedbah naj bi bilo sicer celo več napadalcev.

"Najostreje obsojam teroristični napad na ameriško veleposlaništvo v BiH," je po poročanju tiskovne agencije federacije BiH Fena dejal Izetbegović. Ob tem je dejal, da od pristojnih organov pričakuje čim prejšnjo in učinkovito preiskavo streljanja.

Vlada Federacije BiH pa je v sporočilu za javnost poudarila, da gre za napad na mir v BiH.

Predsednik predsedstva BiH Željko Komšić je menil, da gre tudi za napad na BiH ter na vse njene državljane ter opozoril, da čas napada ni naključje. "To teroristično dejanje se je zgodilo, ko sta v BiH na obisku izraelski in palestinski zunanji minister, verjetno z namenom omajati ugled BiH kot varne države," je dejal.

V napadu je bil po zadnjih podatkih ranjen policist, eden v nogo in drugi v glavo. Po navedbah ameriškega State Departmenta diplomati in zaposleni na veleposlaništvu v napadu niso bili poškodovani, zgradbo veleposlaništva pa so po incidentu zaprli. Je pa State Department potrdil, da je zgradbo zadelo več izstrelkov, poročanje ameriške televizijske mreže CNN povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.


Očividci trdijo, da je bil napadalec, ki je popoldne z bližnje postaje tramvaja začel streljati na zgradbo veleposlaništva, oborožen z avtomatsko puško. Imel je brado, oblečen je bil kot vahabit, streljal pa je naključno in nepretrgoma več minut. Pri sebi je imel črno torbo, v kateri naj bi bil eksploziv, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Potem ko je izstrelil več deset nabojev, je napadalca ustrelila policija. Kasneje so ga v policijskem spremstvu prepeljali v sarajevski klinični center. Od tam so po poročanju Hine že sporočili, da je bil lažje ranjen v nogo.

Srbski notranji minister Ivica Dačić je po poročanju Tanjuga potrdil, da gre za 23-letnega Mevlida Jašarevića iz Novega Pazarja v Srbiji. Ta naj bi lani živel v kraju Gornja Maoča v osrednji BiH, ki velja za trdnjavo islamskih skrajnežev v BiH. Jašareviča je lani v Novem Pazarju aretirala srbska policija med obiskom ameriške veleposlanice v Srbiji Mary Warlick. Pri sebi je takrat imel nož.

Kasneje so v javnost prišle informacije, da je v napadu sodelovalo več ljudi - nekateri poročajo o treh, drugi o štirih napadalcih. Še enega od napadalcev naj bi ranili in prijeli, eden ali dva pa naj bi bila na begu. Teh informacij sicer za zdaj ni uradno potrdil še nihče.

Prav tako še niso potrjene govorice, da so vahabiti načrtovali tudi napad na britansko veleposlaništvo v prestolnici BiH ter da so podtaknili bombo v bližnjem stanovanjsko-poslovnem centru, poroča Tanjug.

Srbska policija pa je po napadu v Sarajevu poostrila varnostne ukrepe v bližini ameriškega veleposlaništva v Beogradu, poročanje srbskega radia B92 povzema francoska tiskovna agencija AFP.