stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Finska ima evroskeptičnega zunanjega ministra

Deli na:
Finska ima evroskeptičnega zunanjega ministra

Foto: Reuters

Novi finski premier Juha Sipilä je včeraj predstavil vladni program in nekatere ministre. Med njimi je vodja evroskeptične stranke Finci Timo Soini, ki stopa na čelo ministrstva za zunanje in evropske zadeve. V Sipilovi koaliciji, ki jo poleg njegove Stranke centra in konservativne Nacionalne koalicije prvič sestavljajo še Finci, bo 14 ministrov.

Stranka centra je slavila na parlamentarnih volitvah 19. aprila, Sipilä pa je tako na čelu vlade nasledil Alexandra Stubba iz Nacionalne koalicije. Stubbu je novi premier poveril položaj finančnega ministra.

Nova finska vlada, ki ima v parlamentu 124 od 200 sedežev, namerava v prihodnjih letih privarčevati šest milijard evrov. Kot je včeraj poudaril Sipilä, so razmere na Finskem resne. Treba je predvsem ustvariti delovna mesta in zagnati gospodarsko rast. Pred državo so težka leta, je poudaril.

Načrtovani varčevalni program se nanaša na obdobje do leta 2021. Od skupaj šestih privarčevanih milijard so štiri predvidene za obdobje štiriletnega mandata Sipilove vlade, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Število ministrov so v novi vladi na 14 znižali z dosedanjih 16, število državnih sekretarjev bo z deset padlo na tri. Za zdaj je znano, da bo imela Stranka centra poleg premierskega še položaj gospodarskega ministra, Finci poleg zunanjega še pravosodnega in obrambnega, konservativci pa poleg finančnega še notranjega in ministra za izobraževanje.

Novi vodja diplomacije Soini, ki je včeraj skupaj s Sipilo nastopil na novinarski konferenci v Helsinkih, je poudaril, da je treba EU reformirati. "Moramo jo izboljšati, da bomo lahko bolje služili državljanom. Za vlado sicer v tem trenutku spreminjanje pogodb ni vprašanje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Soini.

"Finska spoštuje skupna pravila in od drugih članic pričakuje enako. Na konstruktivno kritičen in sodelujoč način si bomo prizadevali združiti nacionalni in skupini evropski interes v finski evropski politiki," je dodal. Razkril je tudi, da bodo v času mandata Sipilove vlade preučili morebiten vstop Finske v zvezo Nato, navaja APA.

Finski volivci so na aprilskih parlamentarnih volitvah prejšnjo vlado očitno kaznovali zaradi slabih gospodarskih razmer v državi. Bruto domači proizvod se je v minulih štirih letih skrčil za tri odstotke, zgodila se je kriza telekomunikacijskega velikana Nokie. Slabitev povpraševanja iz Rusije in območja evra je močno udarila tudi drugi nosilni steber finskega gospodarstva, papirno industrijo.

Novi premier, 53-letni Sipilä, je milijonar, ki si je bogastvo v informacijski tehnologiji ustvaril sam. Sicer pa velja za relativnega novinca v politiki.