Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Finale Lige prvakov: »Bondovski zločinec« Bayern proti od mrtvih vstali Borussii

Deli na:
Finale Lige prvakov: »Bondovski zločinec« Bayern proti od mrtvih vstali Borussii

Foto: Reuters

Sloviti londonski Wembley bo danes ob 20.45 prizorišče zaključnega dejanja nogometne lige prvakov. V finalu elitnega nogometnega klubskega tekmovanja se bosta pomerila nemška kluba, Bayern iz Münchna in Borussia iz Dortmunda. Oba sta že stala na vrhu Evrope, tokrat pa tako stavnice kot strokovnjaki več možnosti dajejo Bavarcem.

Bayern, sicer že štirikrat prvak (1974, 1975, 1976, 2001), je v zadnjih dveh finalih, leta 2010 in 2012, izgubil. V tretje gre rado, pravijo pri Bayernu. Slednji je v domači sezoni s številnimi rekordnimi dosežki prišel do naslova prvaka, na svojo moč pa je opozarjal skozi vso ligo prvakov, vključno s polfinalom, ko je s skupnim izidom 7:0 izločil Barcelono.

A tudi na drugi strani stoji ekipa, ki je ne le pokazala kakovost, temveč z načinom igre pridobila veliko novih simpatizerjev. Rumeno-črni so se resda v četrtfinalu malce "srečno" (a zasluženo) izvlekli proti Malagi, toda v polfinalu, posebej na prvi tekmi s štirimi goli Roberta Lewandowskega, zasenčili Real iz Madrida in bodo napadali drugi naslov po letu 1997. A brez nadarjenega vezista, odhajajočega prav k Bayernu, Maria Götzeja, ki bo manjkal zaradi poškodbe.

Borussia in Bayern sta si sicer podobna v igri z visokim ritmom, a njun "imidž" se razlikuje. Na eni strani je delovna in prizemljena Borussia iz osrčja nemške industrije, ki je "vstala od mrtvih" po skorajšnjem stečaju v letu 2005. Na drugi strani je "šik" ekipa iz bavarske prestolnice, ki si je na podlagi uspehov iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, katerih glavni zvezdi sta bila Franz Beckenbauer in Gerd Müller, priigrala rekordno število lovorik in bogastva. "To je približno tako kot v filmih o Jamesu Bondu. Le da je hudobec v tem primeru Bayern," je trener Borussie Jürgen Klopp v torek povedal za Guardian.

Finančne omejitve so Dortmundčane prisilile k novačenju lokalnih obetavnih nogometašev, Klopp pa vse skupaj še vedno vidi kot pravljico. Toda zmaga s 5:2 proti Bavarcem v pokalnem finalu 2012, kjer so rumeno-črni prav tako igrali brez Götzeja, minimalni poraz v četrtfinalu letošnjega pokalnega tekmovanja in neodločena izida iz letošnje domače lige Borussii dajejo upe na zmago. "Če lahko katero moštvo v tem trenutku premaga Bayern, smo to mi. Seveda, vse mora priti na pravo mesto in moramo igrati svojo najboljšo igro, toda vsekakor imamo možnosti," meni generalni manager dortmundskega kluba Hans-Joachim Watzke.



Bayern je leta 2010 izgubil finale lige prvakov proti milanskemu Interju, lani pa na domačem stadionu klonil pred Chelseajem. Z Borussio se je doslej v ligi prvakov srečal leta 1998 v četrtfinalu, s skupnim izidom 1:0 so zmagali Porurci. A Bayernov strateg Jupp Heynckes, ki bo po koncu sezone trenerski stolček prepustil Pepu Guardioli, je samozavesten, posebej po zanesljivem slavju v domačem prvenstvu, v katerem so bili kar 25 točk pred Dortmundom: "Da so se moji fantje po velikanskem razočaranju v lanskem finalu pobrali in odigrali takšno sezono, dokazuje, da so pravi, izjemni in narejeni iz pravega testa."

Za nameček so na Bavarskem tudi s prestopi zadeli v polno, posebej z Dantejem in Javijem Martinezom, praktično na vsakem mestu pa imajo vrhunskega nogometaša. Za piko na i bodo v finalu lahko računali na vsa orožja, vključno s Philippom Lahmom, Bastianom Schweinsteigerjem, Franckom Riberyjem in Mariem Mandžukićem.

Dortmundčani bodo morali predvsem zapreti Riberyja in Davida Alabo na levi strani ter Thomasa Müllerja in Arjena Robbna na desni, medtem ko bodo pri Bavarcih bržčas najbolj pozorni na prodorne in hitre podaje Ilkaya Gündogana, ki naj bi zaigral namesto Götzeja, in Marca Reusa ter na napadalca Lewandowskega.

Nemška bundesliga je sicer četrta od velikih evropskih lig z obema finalistoma v ligi prvakov. Že pred tem so imele oba finalista španska primera division (Real Madrid - Valencia leta 2000), italijanska serie A (Milan - Juventus leta 2003) in angleška premier league (Manchester United - Chelsea leta 2008).