irena pan 1 Dobra karma

Znana novinarka verjame, da obstaja še veliko ...

fbf7bf9c1f2e307de371baa2df2af986 Svet24.si

Bogataša sta se izdajala za domorodca, da bi ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

3f82f867106de689e316b681d0587208 Necenzurirano

Počivalškov dobavitelj "golfov" ruši Janši ...

facial joga glava navzgor Odkrito.si

Štiri vaje obrazne joge

Birce Akalay Njena.si

Birce Akalay (Lepotica in zver) noče govoriti o ...

Svet

FBI svari pred oboroženimi protesti Trumpovih podpornikov - tudi na Bidnovi inavguraciji

Deli na:
FBI svari pred oboroženimi protesti Trumpovih podpornikov - tudi na Bidnovi inavguraciji

Policisti niso bili ravno zavzeti pri preprečevanju napada. - Foto: Reuters

Ameriška zvezna policija FBI je policijskim agencijam po ZDA poslala opozorilo, naj na dan inavguracije demokratskega predsednika Josepha Bidna 20. januarja in tudi sicer pričakujejo še več nasilja podpornikov predsednika Donalda Trumpa.

Trumpovi podporniki načrtujejo nasilne proteste z orožjem že, če bi podpredsednik Mike Pence in člani Trumpove vlade predsednika odstavili v skladu s 25. amandmajem k ustavi. FBI je identificiral oboroženo skupino, ki namerava priti v Washington že 16. januarja.

"Oboroženi protesti se načrtujejo v vseh 50 zveznih državah od 16. do 20. januarja, pred zveznim kongresom pa od 17. do 20. januarja," opozarja FBI po poročanju ameriške televizije ABC in drugih.

Trumpovi podporniki so prejšnjo sredo napadli zvezni kongres, pri čemer je umrlo pet ljudi. Kongresna policija ni bila pripravljena na nasilje, okrepitve pa so prispele prepozno. Potekajo preiskave, med drugim ali je predsednik Trump namerno preprečil namestitev nacionalne garde za obrambo kongresa.


Tokrat bi morale biti zvezne, državne in lokalne oblasti po ZDA na nasilne Trumpove podpornike bolje pripravljene. V Washington je že prispelo 6200 pripadnikov nacionalne garde iz New Yorka, Virginije, Pensilvanije, New Jerseyja, Delawara in Marylanda, če bi Trump, ki je še vedno na oblasti, spet kaj izvajal.

Poslopje kongresa je sedaj namesto kot v sredo z nizkimi lesenimi policijskimi pregradami zavarovano z dva metra visoko železno in žičnato ograjo.

Trumpovi ljudje bodo morali v prestolnico potovati pod krinko ali kako drugače kot z letali, saj letalske družbe zanje uvajajo prepovedi poletov. Prišli pa bodo, saj so številni med njimi pripravljeni za "ljubljenega vodjo" tudi umreti.

Na inavguraciji predsednika Bidna pa bo verjetno več njegovih kot pa Trumpovih privržencev in policija bo morala držati obe skupini narazen.

Loading...