mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

FAZ: Nezaupnica vladi ne bo zakasnila odločanja o paketu pomoči za reševanje evra

Deli na:
FAZ: Nezaupnica vladi ne bo zakasnila odločanja o paketu pomoči za reševanje evra

Padec slovenske vlade naj ne bi zakasnil odločanja o paketu pomoči za reševanje evra. Glasovanje o tem naj bi se v slovenskem parlamentu po zagotovilih finančnega ministrstva kot načrtovano odvilo 27. septembra, pričakovati pa je potrditev povišanja sredstev za evropski mehanizem stabilnosti, danes piše nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung.  

Bruseljski spletni bilten EUobserver sicer opozarja, da je glasovanje o paketu finančne pomoči za reševanje evra v Sloveniji še vedno pod vprašajem, saj je opozicija v pristojnem parlamentarnem odboru glasovala proti, vlada premiera Boruta Pahorja pa je v torek doživela nezaupnico.

Kot piše FAZ, je bilo sicer s koncem Pahorjeve vlade po "nizu težkih notranjepolitičnih porazov", med drugim pri referendumu o spremembi pokojninskega sistema, računati že pred poletjem.

Predčasne volitve zdaj veljajo za neizogibne, saj socialni demokrati vztrajajo pri Pahorju kot predsedniku vlade, druge leve stranke pa ga odklanjajo, piše FAZ. Kot dodaja, v javnomnenjskih raziskavah z veliko prednostjo pred SD in njenimi dosedanjimi koalicijskimi partnericami vodi SDS nekdanjega premiera Janeza Janše.

FAZ se je poleg tega že v sredini spletni izdaji na široko razpisal o zaskrbljujočem stanju zadolženosti Slovenije in njeni bonitetni oceni, tudi v luči politično zapletenih razmer. Po napovedih Evropske komisije bo namreč Slovenija do leta 2012 država evroobmočja z najhitrejšo rastjo zadolženosti, poudarja časnik.

Zaskrbljujoč naj bi bil predvsem političen razvoj dogodkov - Pahorjeva vlada je v torek padla, ker ji ni uspelo obvladati glavnega vzroka vse večje zadolženosti, hitro rastočih stroškov socialnega sistema, ugotavlja FAZ. Obenem časnik izraža dvome glede možnosti, da bo Janša kot morebitni zmagovalec predčasnih volitev lahko izvedel potrebne reforme, ki jih je opustil že v svojem prvem mandatu.

Na poti reformam bi lahko stali tudi novi referendumi, saj so za razpis referenduma potrebni le glasovi tretjine poslancev, za spremembo ustave pa dve tretjini. "Brez prepričljive zmage tudi Janša ne bo mogel dosti spremeniti, če si bo za to sploh prizadeval," piše FAZ.

"Upati je, da država ne bo naredila enakih napak kot druge evropske države in bo uspela doseči preobrat, preden jo bo k temu prisililo nič več vzdržno zadolževanje," sklene FAZ.

EUobserver pa opozarja še, da je "najverjetnejši novi voditelj" Janša v preteklosti že opozoril, da finančno reševanje Grčije "ni pošteno", ker grški delavci še vedno zaslužijo več kot slovenski. Problem je, da je težko prepričati poslance, da so na eni strani nujni varčevalni ukrepi doma, na drugi pa tudi zagotavljanje posojil za reševanje Grčije, ki pa se ne drži lastnega varčevalnega programa, je za EUobserver pojasnila Pahorjeva zunanjepolitična svetovalka Barbara Reflak.

Težko je torej prepričevati, da so varčevalni ukrepi in stabilno evrsko območje v interesu Slovenije, je za bruseljski spletni bilten še dejala Reflakova. EUobserver pri tem opozarja, da je cena slovenskega zadolževanja takoj po padcu Pahorjeve vlade postala dražja v primerjavi z Nemčijo, borzni indeks Sbitop pa je padel skoraj za odstotek.