oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Faymann: Avstrija vztraja pri kvotah za begunce

Deli na:
Faymann: Avstrija vztraja pri kvotah za begunce

Foto: Bobo

Avstrijski kancler Werner Faymann je danes vztrajal, da Avstrija ne bo odložila uveljavljanja dnevnih kvot za begunce. V skladu z odločitvijo bo sprejela 37.500 beguncev letno. To je politični sklep in ga je treba uresničiti, je dejal po koncu prvega dne vrha EU v Bruslju.

Po Faymannovih besedah ne gre za majhno številko, saj je treba te ljudi integrirati. Avstrija je lani prejela bistveno več prošenj za azil kot Francija in Italija, je ob tem opozoril kancler.

O tem, kaj bo Avstrija storila v prihodnje in ali bo še naprej spuščala begunce čez svoje ozemlje, pa je Faymann dejal, da bodo spuščali skozi tiste, ki jih bo sprejela Nemčija, Švedska ali kaka druga država. Računamo na to, da bo Slovenija spuščala skozi tiste begunce, ki jih bomo mi sprejeli, je pojasnil Faymann.

Na vprašanje o govoricah z vrha glede velikega pritiska zaradi ukrepanja Avstrije pa je Faymann dejal, da so številne države pokazale razumevanje. Nemška kanclerka Angela Merkel sicer ni izrazila veselja glede odločitve Dunaja, je pa predlagala skorajšnje srečanje, je še dejal kancler.

Merklova pa je v ločeni izjavi za novinarje glede odločitve Dunaja o vpeljavi dnevnih in letnih kvot dejala, da je ta marsikoga presenetila, zlasti države na t. i. balkanski poti. Berlin sicer po njenih besedah glede begunske krize še naprej zastopa enako mnenje kot Dunaj.