Revija Reporter
Svet

Facebook prepovedal oglase, ki bi spodkopavali legitimnost volitev v ZDA

STA

1. okt. 2020 11:55 Osveženo: 11:56 / 01. 10. 2020

Deli na:

Fotografija je simbolična.

arhiv Reporterja

Družbeno omrežje Facebook je v luči prihajajočih predsedniških volitev v ZDA uvedlo strožje omejitve glede oglaševanja. Na svojih omrežjih Facebook in Instagram je namreč prepovedal oglase, ki zbujajo dvom v rezultate volitev ali metode glasovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predstavnik Facebooka Rob Leathern je v sredo tvitnil, da je prepoved začela veljati takoj. Kot je pojasnil, med drugim ne bodo dovolili promoviranih objav oz. oglasov, ki širijo lažne trditve o glasovanju po pošti ali ki opozarjajo na posamezne primere volilnih prevar, če se s tem skuša spodkopavati legitimnost volitev.

Facebook je že sedaj omejeval določene politične oglase. Med drugim so prepovedani oglasi, v katerih nekdo vnaprej trdi, da je zmagal na volitvah. Že pred tem pa so napovedali, da en teden pred volitvami ne bodo dovolili novih političnih oglasov.

Omrežje je svoja pravila posodobilo dan po prvem televizijskem soočenju med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in demokratskim tekmecem Joejem Bidnom. Trump na soočenju v torek med drugim ni želel obljubiti, da se ne bo okronal za zmagovalca volitev pred uradnimi rezultati. Obenem je očital demokratom, da želijo s pomočjo glasovanja po pošti goljufati na volitvah.