sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evroskupina o soglasju k dogovoru z Grčijo

Deli na:
Evroskupina o soglasju k dogovoru z Grčijo

Foto: Reuters

Finančni ministri območja evra bodo na izrednem zasedanju danes popoldne v Bruslju odločali o soglasju k dogovoru med Grčijo in posojilodajalci o novem programu pomoči, ki bo po napovedih težek okoli 85 milijard evrov. Slovenijo bo predvidoma zastopal finančni minister Dušan Mramor.

Grčija je z mednarodnimi posojilodajalci v torek dosegla načelni dogovor o novem programu pomoči, že tretjem v zadnjih petih letih, nato pa so izpilili še nekatere podrobnosti. Dogovor naj bi v noči na danes potrdil grški parlament, danes ga bodo prečesali še finančni ministri, nato pa bo moralo novi paket odobriti še nekaj parlamentov drugih članic.

V Bruslju sicer poudarjajo, da dokončna potrditev programa pred prihodnjim četrtkom, ko mora Grčija Evropski centralni banki vrniti 3,4 milijarde dolga, ni gotova. Na mizi je tako še vedno tudi možnost, da bi Grčiji odobrili nova premostitvena sredstva. V Sloveniji o vprašanju nove pomoči Grčiji parlament po napovedih finančnega ministrstva ne bo odločal.

Grška vlada je morala v zameno za pomoč obljubiti številne reforme. Po poročanju grškega časnika Kathimerini se je med drugim zavezala k zvišanju davkov za ladjarje in zmanjšanju subvencij za kmete, okrepili pa bodo tudi boj proti davčnim utajam in postopoma zviševali pokojninsko dobo.

Grško gospodarstvo je v drugem letošnjem četrtletju na ravni trimesečja presenetljivo zabeležilo 0,8-odstotno rast, na letni ravni pa je bila 1,4-odstotna. Vir iz EU je pred dnevi sicer ocenil, da bo grško gospodarstvo znova zdrsnilo v recesijo. Letos naj bi se skrčilo za 2,3 odstotka, leta 2016 pa še za 1,3 odstotka.