evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski poslanci: Zločini Islamske države so genocid

Deli na:
Evropski poslanci: Zločini Islamske države so genocid

Foto: Arhiv Reporterja

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju ostro obsodili zlorabe in pregone, ki jih skrajna Islamska država izvaja nad različnimi etničnimi in verskimi manjšinami, ter jih označili za genocid. V resoluciji, ki so jo sprejeli, so poslanci mednarodno skupnost zaradi množičnih umorov, ki jih izvaja IS, pozvali k nujnemu ukrepanju.

Poslanci so v resoluciji ostro obsodili IS in nezaslišane zlorabe človekovih pravic, kateri tarča so ciljano kristjani, Jazidi, Turkmeni, šiiti, suniti in druge verske oz. etnične manjšine, ki se ne strinjajo z njeno interpretacijo islama.

"Te kršitve v skladu z rimskim statutom Mednarodnega kazenskega sodišča predstavljajo vojne zločine, zločine proti človečnosti in genocid," so poudarili na zasedanju v Strasbourgu, piše na spletnih straneh Evropskega parlamenta.

Poslanci so tudi Varnostni svet ZN pozvali, naj zločine IS označi za genocid. Po mnenju Evropskega parlamenta bi morale vse države v mednarodni skupnosti preprečevati vojne zločine, zločine proti človečnosti in genocid na svojih tleh.

EU bi morala imenovati trajnega posebnega predstavnika za svobodo religije in prepričanja. Članice pa bi morale obnoviti svoje pravne sisteme tako, da bi svojim državljanom preprečile potovanja za pridružitev IS in drugim terorističnim organizacijam, pa tudi zagotoviti, če bi do tega že prišlo, da bi bili čim prej kazensko preganjani pred sodiščem.

Po navedbah švedskega poslanca iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) Larsa Adaktussona, gre za zgodovinsko odločitev. "Izvoljeni poslanci iz 28 držav, ki predstavljajo več kot 500 milijonov prebivalcev, so poslali jasno sporočilo državam članicam, Evropski komisiji in mednarodni skupnosti, naj ukrepa, in to v skladu z 'odgovornostjo za zaščito'," so sporočili iz EPP.