Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski parlament bo danes volil predsednika

Deli na:
Evropski parlament bo danes volil predsednika

Na DVK je bilo letos vloženih 14 kandidatnih list, pred petimi leti pa 16. - Foto: Reuters

Evropski poslanci bodo danes na zasedanju v Strasbourgu volili predsednika Evropskega parlamenta. Vložene so štiri kandidature, največjo možnost za vodenje parlamenta v prvi polovici mandata pa naj bi imel kandidat socialdemokratov, Italijan David Sassoli, saj naj bi ga po neuradnih informacijah podprli tudi konservativci in liberalci.

Sassolija, ki je bil v prejšnjem mandatu eden od podpredsednikov Evropskega parlamenta, je politična skupina S&D predlagala, potem ko je zavrnila kompromisni dogovor voditeljev EU, ki je zrušil koncept spitzenkandidatov.

Kandidat socialistov naj bi imel največ možnosti za izvolitev, saj naj bi imel po neuradnih informacijah zagotovljeno podporo desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) in liberalcev (RE). To naj bi bil namreč del kadrovskega kompromisa z vrha EU.

Ostali trije kandidati za vodenje parlamenta so Nemka Ska Keller, kandidatka politične skupine Zelenih/EFA, ki je v sredo prav tako zavrnila kompromisni dogovor na vrhu EU, kandidat politične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), češki poslanec Jan Zahradil, in poslanka Evropske levice (GUE/NGL) iz Španije Sira Rego.



Po kompromisu evropskih voditeljev naj bi prvo polovico mandata na čelu parlamenta socialist, drugo polovico pa predstavnik desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP).

Volitve predsednika so tajne in za razliko od običajnega elektronskega glasovanja potekajo s papirnatimi glasovnicami. Glasuje se lahko v največ štirih krogih. V prvih treh krogih je za izvolitev potrebna absolutna večina veljavnih oddanih glasov. Če je nihče ne zbere, poteka četrti krog, v katerega gresta le kandidata, ki sta v tretjem krogu dobila največ podpore, izvoljen pa je tisti kandidat, ki dobi več glasov.

Evropski parlament, ki je v pričakovanju dogovora na vrhu v Bruslju volitve s torkovega začetka ustanovne seje preložil na danes, naj bi v Strasbourgu izvolil tudi 14 podpredsednikov in pet kvestorjev ter določil sestavo odborov.