Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropa se dobesedno cvre v vročinskem valu: požari pustošijo po Španiji in Franciji

Deli na:
Evropa se dobesedno cvre v vročinskem valu: požari pustošijo po Španiji in Franciji

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

V več evropskih državah, kjer se danes nadaljuje vročinski val, se soočajo s požari. Eden večjih je sredi tedna izbruhnil v Kataloniji v Španiji, a je večinoma pod nadzorom. O več deset požarih poročajo tudi iz Francije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vodja intervencije David Borrell je povedal, da so dosegli cilje, ki so si jih ponoči postavili pri gašenju požara v Kataloniji. Aktivnega je še približno 10 odstotkov požara, ki je doslej uničil več kot 6000 hektarjev površin. Zdravniško pomoč je moralo doslej zaradi požara poiskati 21 ljudi.

Gori tudi v bližini mesta Almorox pri Madridu, kjer je od petka zgorelo približno 1600 hektarjev površin. Zaradi požara so morali tam evakuirati eno od vasi.

Požar pa pustoši tudi približno 60 kilometrov stran v bližini mesta Toledo. Domove je moralo na območju zapustiti 22 ljudi.

Z ognjenimi zublji se soočajo tudi v Franciji, od koder poročajo o okoli 60 požarih, ki so zajeli približno 600 hektarjev. Z njimi se bori okoli 750 gasilcev.



Njihovo delo sicer tako v Španiji kot Franciji otežujejo visoke temperature. Španski vremenoslovci napovedujejo, da bodo temperature ozračja danes v večjem delu države presegle 36 stopinj Celzija, na jugu in v osrednjem delu, vključno z Madridom, pa bi lahko presegle tudi 40 stopinj. V določenih predelih severovzhoda bi lahko dosegle 42 stopinj Celzija.

Tudi v Franciji, kjer so v petek izmerili rekordnih 45,9 stopinje Celzija, bodo temperature presegle 40 stopinj. Tam so sicer danes oblasti v štirih departmajih na jugu države, kjer so uvedle rdeče opozorilo zaradi vročine, to odpravile. V 80 departmajih trenutno velja oranžno opozorilo.

Visoke temperature napovedujejo tudi v Italiji, med drugim 35 stopinj v Toskani, 34 pa v Piemontu in Lombardiji.

Vročinski val, ki v večjem delu Evrope vztraja že šesti dan, je doslej zahteval najmanj pet smrtnih žrtev. Po dve v Španiji in Italiji, eno pa v Franciji.