cavazza smrekar 1 Odkrito.si

Uresničena želja Sebastiana Cavazze in Ajde ...

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

tim bergling, dj avicii1 Svet24.si

Prvič po tragični novici o prezgodnji smrti se ...

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

Indira Ekić in Matic Kolenc Njena.si

FOTO: Indira Ekić zasijala kot še nikoli

Anna Paynich Njena.si

MasterChef: Anna priznala, da najraje kuha gola

Svet

EU uvedla sankcije proti Venezueli, tudi embargo na orožje

Deli na:
EU uvedla sankcije proti Venezueli, tudi  embargo na orožje

Foto: Reuters - Opozicijski protestniki.

Zunanji ministri Evropske unije so danes sprejeli sklop sankcij proti Venezueli, ki med drugim obsegajo embargo na orožje, saj jih skrbi "politična polarizacija" v tej južnoameriški državi.

Ponovno pa so poudarili, da so po njihovem konstruktivna razprava in pogajanja edina rešitev za izhod iz politične krize, so sporočili iz Bruslja.

Venezuela, ki je že dlje v gospodarski krizi, je v zadnjem letu padla še v politični kaos, saj so se vsi poskusi razprave med vlado in opozicijo izjalovili.

Zunanji ministri EU so se tako danes strinjali glede sklopa sankcij, v okviru katerih bodo vzpostavili pravni okvir za sankcije proti posameznikom in pravnim osebam. Slednje bodo vključevale prepoved potovanja in po potrebi zamrznitev sredstev.

"Te ukrepe bomo izvajali postopno in fleksibilno, lahko pa jih razširimo na posameznike, ki so vpleteni v nespoštovanje demokratičnih načel ali vladavine prava ter kršenje človekovih pravic," so ministri sporočili v izjavi za medije.

Pojasnili so, da so ukrepe oblikovali tako, da ne bodo škodovali državljanom Venezuele, saj je primarni cilj EU končanje krize v tej državi. Ob tem pa so pozvali venezuelsko vlado, naj "nujno vzpostavi demokratično legitimnost", tako da organizira volitve.

EU je danes še pozvala Venezuelo, naj bo popolnoma transparentna glede regionalnih volitev, ki so potekale oktobra, na njih pa so sodeč po objavljenih uradnih rezultatih prepričljivo zmagali socialisti (PSUV) predsednika Nicolasa Madura. Opozicija je rezultate zavrnila kot lažne.

Unija je še ponovila, da ne morejo priznati ustavodajne skupščine, zaradi "resnih pomislekov glede njene legitimnosti in predstavnosti".

Konec julija so v Venezueli kljub večmesečnim protestom in nasilju, v katerem je bilo ubitih več kot 100 ljudi, potekale sporne volitve v ustavodajno skupščino, ki bo pripravila novo ustavo, o kateri naj bi nato na referendumu odločali volivci. Te volitve je opozicija, ki svari, da si bo z novo ustavo Maduro še okrepil oblast in dokončno uvedel diktaturo v državi, bojkotirala. Nova, vladi naklonjena ustavodajna skupščina je nato avgusta odvzela pristojnosti kongresu, v katerem ima večino opozicija, in si podelila široka pooblastila za vladanje.

Več sto tisoč Venezuelcev je zaradi pomanjkanja hrane in dobrin že zbežalo v sosednje države.