kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU spet o vladavini prava na Poljskem in Madžarskem

Deli na:
EU spet o vladavini prava na Poljskem in Madžarskem

Orban je poročilo o kršitvah evropskih vrednot na Madžarskem zavrnil kot "žalitev", "izsiljevanje" in "obsodbo" Madžarov, ker ne želijo živeti v "državi migrantov". - Foto: Reuters

Ministri EU za evropske zadeve bodo danes v Bruslju razpravljali o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2021-2027 ter očitanih kršitvah načela vladavine prava na Poljskem in Madžarskem. Posebni sestanek sedemindvajseterice o brexitu za zdaj ni predviden, a ga ni mogoče izključiti, saj se še preučuje, ali je potreben.

Britanska premierka Theresa May je v ponedeljek zaradi pomislekov o varovalu glede irske meje predlagala preložitev glasovanja o dogovoru o brexitu v britanskem parlamentu in napovedala, da se bo o tem znova posvetovala na vrhu EU.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je nato za četrtek sklical vrh o brexitu, ki sicer ni bil predviden. Poudaril je, da novih pogajanj o dogovoru ne bo, da so pa pripravljeni razpravljati o tem, kako olajšati britansko ratifikacijo. Glede na to, da se čas izteka, bodo razpravljali tudi o pripravljenosti na scenarij brez dogovora.

Običajno razpravo voditeljev pripravijo ministri za evropske zadeve, a za zdaj posebno ministrsko srečanje o brexitu v sestavi sedemindvajseterice ni sklicano. Ni pa ga mogoče izključiti. Trenutno se še preverja, ali je takšno srečanje potrebno.



Ministri vseh 28 članic bodo sicer danes obravnavali vrsto tem, med njimi kršitve načela vladavine prava na Poljskem in Madžarskem ter priprave na vrh ta konec tedna, na katerem bo ena od tem večletni evropski proračun.

Na vrhu ta teden ni pričakovati drugega kot potrditev okvirnega načrta, da članice dogovor o večletnem proračunu dosežejo jeseni prihodnje leto, čeprav Evropska komisija poziva k dogovoru do evropskih volitev maja prihodnje leto.

Tudi Slovenija se zavzema za zgodnji dogovor o večletnem evropskem proračunu, saj hitro sprejetje dogovora zanjo pomeni več kohezijskih sredstev, je novembra v Bruslju povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Dobran Božič, ki Slovenijo zastopa tudi na današnjem zasedanju.