pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU proti terorizmu z muslimanskimi zavezniki

Deli na:
EU proti terorizmu z muslimanskimi zavezniki

Foto: Reuters

Zunanji ministri EU so se na prvem zasedanju po terorističnih napadih v Parizu zavzeli za krepitev sodelovanja z arabskimi in drugimi državami v boju proti terorizmu. Potrebujemo zavezništvo civilizacij, je poudarila Federica Mogherini. Terorizma ne smemo povezovati z vero ali raso, je izpostavil slovenski minister Karl Erjavec.

Terorizma ne smemo povezovati s kakršno koli vero, raso ali prepričanjem, ne bo ga mogoče premagati z represijo, ampak z drugimi ukrepi, je poudaril Erjavec. Stopnja ogroženosti v Sloveniji je po njegovih besedah nizka, a to ne pomeni, da smo imuni na nevarnost terorizma.

V EU poudarjajo, da terorizem ni le problem Evrope in da terja največ žrtev prav med muslimani, pri čemer izpostavljajo dejanja skrajne islamistične skupine Boko Haram v Nigeriji in sosednjih državah.

Protiteroristični strokovnjaki v EU nujnost krepitve sodelovanja s tretjimi državami utemeljujejo tudi s podatkom, da so 60 odstotkov uspešnih napadov v Evropi izvedli posamezniki, ki so se borili in usposabljali zunaj EU.

V sklopu teh prizadevanj je visoka zunanjepolitična predstavnica unije Mogherinijeva včeraj v Bruslju z generalnim sekretarjem Arabske lige Nabilom al Arabijem podpisala memorandum za krepitev sodelovanja z arabskimi državami v boju proti terorizmu. V prihodnjih tednih je po njenih besedah pričakovati zagon zelo konkretnih projektov.

Mogherinijeva je znova izpostavila tudi potrebo po okrepitvi sodelovanja na obveščevalnem in varnostnem področju tako znotraj EU kot med EU in tretjimi državami, na primer s sredozemskimi državami in Turčijo.

V ta namen bo EU po njenih besedah okrepila svoje delegacije po svetu z "varnostnimi atašeji", da bi zagotovila redne stike z varnostnimi organi v ključnih tretjih državah.

Prav tako mora EU po njenih besedah izboljšati komunikacijo z arabskimi državami - sposobnost branja in razumevanja arabščine pa tudi zmožnost prisluhniti sporočilom iz arabskega sveta.

Zunanji ministri so kot ključen element boja proti terorizmu izpostavili tudi krepitev prizadevanj za rešitev kriz po svetu, na primer v Siriji, Iraku, na Bližnjem vzhodu, v Libiji, Jemnu, Somaliji, Nigeriji, Afganistanu in Pakistanu, iz katerih se napaja terorizem.

Soočiti se je treba tudi s temeljnim problemom - slabimi gospodarskimi in socialnimi razmerami, je poudarila Mogherinijeva.

Zunanji ministri EU so včeraj tudi ponovili poziv Evropskemu parlamentu, naj čim prej sprejme novo zakonodajo o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih (PNR), ki jo blokira zaradi pomislekov o neustrezni zaščiti zasebnosti.

Poleg tega so se zavzeli za okrepitev dejavnosti za preprečevanje financiranja terorizma, komunikacije proti novačenju teroristov v Evropi, nadzora nad trgovino z orožjem ter za krepitev sodelovanja z drugimi zahodnimi državami, na primer z ZDA, Kanado in Avstralijo.

Slovenski zunanji minister Erjavec je še pojasnil, da se s francoskim kolegom Laurentom Fabiusom dogovarja o pripravi srečanja zunanjih ministrov držav na Zahodnem Balkanu v prvi polovici leta v sklopu procesa Brdo, na katerem bi bila ena osrednjih tem boj proti terorizmu.

Včerajšnja razprava je bila prvi korak k pripravi odziva na teroristične napade v Parizu, ki ga bodo potrdili voditelji unije na zasedanju sredi februarja. Nadaljevali jo bodo 9. februarja, tik pred vrhom.